Amalias fredagsfrågor: Hans Wejnefalk

Första gången jag träffade Hans Wejnefalk var i en minibuss på väg till flott vinmiddag. Deltagarna fick spela ett vinquiz under färden och han tog iskallt hem segern i form av en flaska exklusiv spansk brandy (som vi övriga senare hetsade honom att öppna och dela med sig av på väg hem). Sedan drygt ett år tillbaka driver han en av stadens tjusigaste och rockigaste vinbarer, Ferdinand Vinrum, i restaurang Arnolds källare.

Hej Hans, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Ja du mina päron har ganska bred smak med vet att de senaste gångerna vi druckit vin så har det varit väldigt förtjusta i modern Grenache. Så skulle slå till på antingen Joan d’Anguera Altaroses från Montsant eller Domaine des Tours från Vaucluse. Superhärliga bägge två!

2. …din älskade?
– Till min tjej så skulle jag slå till på champagne för det dricker vi mest när vi är ute. Så på en vanlig skön kväll skulle jag slå till på en Robert Moncuit Les Grands Blancs. Hans enklare cuvee men extremt generös och god! Riktigt glouglou!

3. …din chef?
– Till min chef skulle jag slå till på en Eleni et Edouard Vocoret Chablis Boucheran. Helt magisk producent från Chablis! Slank, mineralitet, skön syra. Precis det man vill ha!

4. …dig själv?
– Till mig själv så ändras min smak hela tiden. Skulle aldrig kunna dricka samma sak hela tiden. Så i detta här och nu skulle jag ta en flaska av 2015 By Farr Tour Pres. Älskar Garys viner så det skulle slinka ner fortare än kvickt. Enormt aromatisk, texturell, komplex. Drick denna och bli frälst av nya världen-pinot!

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Drömgästen är svår men om en annan fick slå på stordrömmen så skulle jag vilja servera Obama. Till honom skulle jag slå till på en Bordeaux. Mycket franskt idag men, men. Skulle servera honom en flaska 1982 Vieux Château Certan. Mogen men med bra mängd frukt kvar. Det kommer han slurpa i sig på nolltid. Gillar man inte det så ska man inte dricka vin!

Underbart Hans, skål och trevlig helg!