Amalias fredagsfrågor: Helena Centerwall

Driven göteborgsdotter som gjort mängder med saker; startade den första Los Angeles-baserade vinturismföretaget, jobbade som privat kocka för bland annat Frank Zappa och Julius Epstein (som skrev ”Casablanca”), har såväl utbildat inom som skrivit om vin och är musiker och sångerska på det.

Hon bor bokstavligen i en vingård i Penedès, Katalonien, där hon driver sin Bed&Breakfast, fortfarande utbildar inom vin och håller provningar och guidade turer. Möt fantastiska, mondäna Helena Centerwall!

Hola Helena, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Sorgligt nog har jag inga levande sådana, men min bästa pappa Erik får representera.
Han var sjökapten och mer eller mindre en gin&tonic-grabb. Men när jag flyttade till Kalifornien och startade vinskola och wine tour business tog det inte många besök från honom innan ett brinnande vinintresse utvecklades med hissnande fart och pappa ringde alltid och bad om vinråd inför sitt årliga nyårsparty.

Han älskade också solen (därför kallas min B&B här i Penedès cavaland Ca Solyerik) och kunde alltid hittas i en solstol, brunare än en i ugnen kvarglömd pepparkaka, med ett glas torrt och fruktigt vitt i näven. Därför valde jag en Leth duet Riesling/Grüner Veltliner att serveras med favoriträtten, gravlax och gräddstuvad potatis, på hans minnesstund i Kronhuset i Göteborg.

2. …din älskade?
– Definitivt en Guilera Cava Rosat! 50/50 Pinot Noir och Garnatxa, det är en bubblig glädjeexplosion! Saftig, välbalanserad och så god att man bara vill ha mer. Bekräftades av min machosvåger vid första besöket här i vingården; när jag hällde upp det vackra bubblet i hans glas grymtade han “jag dricker inte rosa drycker, jag är en man” . Blev, naturligtvis, genast en macho favoritcava.

3. …din chef?
– Jag är min egen chef. Men om jag hade en chef skulle jag bjuda på en Alban Viognier. Varför? Det var vinet som förändrade mitt liv. Från Alban Vineyards i Arryo Grande, California, en av de första Rhoneproducenterna i USA, när jag smakade det första gången hände något i min hjärna, det kändes som den stora smakjusteringen just inträffat och vin var inte bara något man drack till maten. Vin blev min passion, min framtid och på så sätt blev jag min egen chef.

4. …dig själv?
– En Recaredo Cava, vilken som helst! Eller möjligen Torellò Kripta (kommer i en amforalik flaska som inte kan ställas ner). Cava igen?! Minns ni biologilektionen i skolan om Pavlovs hundar? Pavlov ringde i en klocka innan han gav dem mat. Salivavsöndring inträffade.
Efter två veckor behövde han bara ringa i klockan utan att ställa fram maten för att hundarna skulle salivera. Jag har samma syndrom, behöver bara höra en flaska cava korkas upp för mig att börja drägla (Göteborgs-stavning!). Jag är med andra ord en Pavlovs hynda och kan aldrig få för mycket Cava!!

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Emma Thompson! Smartaste, roligaste kvinnan på planeten. Tror jag skulle kunna hälla korvspad i hennes glas och ha lika kul ändå. Men skulle definitivt bjuda på vin gjort på Xarel•lo och Muscatdruvorna som kommer från vingården utanför mitt hus, producerat av det lokala kooperativet, enkelt men jättegott. Varför? Då måste hon ju bjuda in mig att smaka på hennes lokalproducerade vin. Och Emma Thompson har blivit italiensk medborgare och bor numera i Venedig…

Det hade jag ingen aning om om! En förträfflig plan! Tack för att du var med och ha en glad och härlig midsommar!