Amalias fredagsfrågor: Henrik Larsson

Vi snackar alltså inte fotbollsstjärnan, utan stjärndestillatören!

I en gammal avkristnad kyrka började han 2010 skapa den mest magiska (och starka, 68 %) första svenska absinthen. Idag finns destilleriet i Mockfjärd och Henrik har utökat sortimentet med en uppsjö absinthe, läckra likörer och delikata snapsar.

Jag upptäckte de fullkomligt ljuvliga dryckerna från Valkyria destilleri under min tid på Spritmuseum, där jag bland annat hade med Valkyria Ratatosk och Valkyria Kurbits i provningar med svenska drycker i fokus, och blev golvad av smakerna. I mitt barskåp återfinns därför Kurbits, Wolf Red Chili Absinthe (med rejäl chilihetta) och Yggdrasil.

Mästerdestillatör Henrik Larsson har därför länge varit en självklar gäst att svara på Fredagsfrågorna!

Hallo Henrik, vilken dryck bjuder du…

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Jag skulle bjuda på Gin & Tonic, enkelt elegant. Går hem hos dom flesta och blir vacker i glaset med is och lime. Jag gör ju Runa gin så skulle valt den, men eftersom jag skulle välja annat så skulle jag ta Hernö gin i detta fall. Stödja en annan svensk producent och duktig destillatör vars produkter jag gillar.

2. …din älskade?
– Jag är besatt av portvin. Får en att låta mossig, men jag dricker det till mat istället för vanligt rödvin för egen del. Jag tycker det är en missad skatt på bolagets hyllor. Jag skulle bjuda på ett enkelt men kraftfullt portvin som Sandermans tillsammans med ost och rökta skinkor, etc.

3. …din chef?
– Nu har jag ingen chef men skulle jag ha en skulle jag bjuda på en Honungs stout från Brew Dog. Mycket fyllig, god och bra bett med runt 7-8 %. Bra att sitta och samtala runt en sådan dryck.

4. …dig själv?
– Grön Chartreuse, magnifikt balanserad klosterlikör med perfekt balans mellan alkoholstyrka, smak från örterna, socker och ett kulturarv från 1600-talet. Den perfekta drycken.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Gästen skulle vara den kanadensiske psykologen Jordan B. Peterson som är en av vår tids stora tänkare i mitt tycke. Skulle bjuda på ett glas Jack Daniels i all sin enkelhet och sippa på den medan jag tar del av hans visdom. Han är en samhällskritiker med enorm tanke bakom allt han säger med en djup kunskap rotad i många års erfarenhet som professor och enormt klassiskt beläst på det.

Tack Henrik, keep up the great destillering och trevlig helg!