Amalias fredagsfrågor: Henrik Söderström

I tisdags avslutades tävlingen ”Sveriges sommardrink 2020” så idag är det ingen mindre än vinnaren Henrik Söderström som svarar på fredagsfrågorna!

Hej Henrik och stort grattis till vinsten! Vi är nyfikna på vilken dryck du bjuder…..

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Mina föräldrar är väldigt mat- och vinintresserade så jag skulle nog försöka imponera med något de inte hunnit testa tidigare. En drink jag tror att de skulle gilla är baserad på portvin som infuserats med lönnsirap, jordgubbar och lite salt och peppar. Serveras i ett isfyllt vinglas och toppas upp med ett gott bubbel.

Vi har varit mycket i Spanien tillsammans med svärföräldrarna och därför skulle jag gärna bjuda dem på ett riktigt gott, kraftigt spansk vin och så kan vi blunda och tänka att vi sitter på den spanska favoritrestaurangen och äter massor av tapas.

2. …din älskade?
– Min kära fru får självklart en av sina favoritdrinkar – min version av en Rosemary Society.
Vi drack den första gången för massor av år sedan på baren Please Don’t Tell i New York. Det är en cocktail baserat på gin, rosmarinsyrup, grapefruktjuice, citronjuice och i min version är det lite Calvados. Jag tror att originalet innehöll päronkonjak men det är så länge sedan hon drack originalversionen så hon märker nog ingen skillnad och gillar den ändå.

3. …din chef?
– I jobbsammanhang tänker jag att alkohol inte alltid behöver vara den viktigaste ingrediensen och jag skulle gärna bjuda kollegor och chefen på en riktigt god alkoholfri drink. Till exempel en drink gjord på ingefärssockerlag, färskpressad citron och sedan en god och kryddig rosépeppar tonic.

4. …dig själv?
– Jag älskar mexikansk mat, drinkar och öl så varför inte kombinera allt det i en klassisk Michelada. En väldigt god och svalkande öldrink som passar till mat med mycket hetta. Vid sidan om drinken vill jag gärna ha ett stort fat med Lobster tostadas.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– En av mina närmaste vänner har varit på äventyr i Australien i över ett år och jag saknar att kunna prata om allt och ingenting med honom över en drink (eller två). Han skulle få en drink som påminner om vår gemensamma hemstad Umeå. Förmodligen blir det någon sorts kombination av Brännlands iscider, en god gin och sen kanske lite hjortron till det.
Eller så kanske jag bjuder honom på ett glas svensk sommar och serverar min sommardrink Current(ly) (g)in isolation, hehe.

Den drinken kommer onekligen drickas mycket av i mitt hem under sommaren. Tack så mycket Henrik, grattis återigen och trevlig helg!

Currant(ly) (g)in isolation
Ingredienser:
Is
Färska hallon
5 cl Whitley Neill Gin
2,5 cl halloninfuserad Aperol
3 cl färskpressad citronjuice
2 cl sockerlag på röda vinbär
1 sked lime & myntagranité
10 cl Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime

Gör så här
Placera en stor isbit i en shaker. Mät upp och häll i alla ingredienser förutom granité och tonic. Skaka och häll upp blandningen i isfyllda, större vinglas. Toppa med Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime. Lägg granité i glasets öppning och placera ut färska hallon.
Skål!!!