Amalias fredagsfrågor: Jeanette Wiberg Wingquist

I somras träffade jag denna tjusiga donna på en pressresa och vi tillbringade ett intensivt dygn ihop, med mycket prat om öl, vin, mat – som det blir när smaknördar får hänga med varann. Jeanette har även hon pluggat på Restaurangakademien, hon har drivit sitt företag Malt&Druva i närmare tio år, skriver om drycker och håller provningar på Lakritsroten, bland annat.

Hallo Jeanette, vilken dryck bjuder du….

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Både mamma och svärmor föredrar vin så det blir något bubbligt och sedan rött, svärfar får hänga med om han inte kör. Vi startar med Clotilde Davenne Brut Extra Crémant Bourgogne som är ett härlig och ytterst prisvärt mousserande vin från Frankrike för ringa 149 kronor. Friska citrustoner bär upp äpplen, kex och nougat i detta torra, krispiga och välkomnande vin. Ett rött vin som passar till nästan allt är 7 Deadly Zins som är ett mycket fruktigt vin med tydliga toner av skogens bär. Hallon, blåbär och björnbär samsas med kryddiga nyanser av kakao, vanilj och rostade fat. Vinet passar lika bra till lammet som till den chilikryddade hamburgaren.

2. …din älskade?
– Finns det något mer romantiskt än bubblor?! Ja, det får lov att bli champagne Pol Roger Brut Vintage 2006 som jag köpte ett gäng av eftersom det var året jag och min älskade träffades. Den är mycket njutbar redan nu men kan sparas många år än. Detta eleganta och komplexa vin bjuder på gul-fruktiga toner som saftiga gula äpplen och gula plommon. Utvecklat i doft och smak med nötter, rostat bröd, citrus och grapefruktskal.

3. …din chef?
– Nja som egenföretagare så är det ju jag som är typ chef? Av princip dricker jag inte ensam så jag kan ta med min söta vän Farzaneh på något ölhak eller vinhak och njuter av goda drycker tillsammans.

4. …dig själv?
– Egentligen är det samma svar som ovan men här kanske jag ska bjuda in några vänner hemma och prova olika drycker till lakrits. Det är alltid trevligt att testa nya kombinationer i sällskap.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Oj, jag är ju så tacksam för att ha möjlighet att skåla med mina fina vänner, familj, släkt och ärade kollegor i branschen. Det är svårt att komma på någon bättre än ovan nämnda skara. Det vore vore förstås läckert att ta ett glas med Bacchus! (Den romerske vinguden, reds. anm) Det passar nog med något italienskt vin, kanske från Toscana. Jag köpte några flaskor av 2016 Insoglio del Cinghiale Tenuta Di Biserno vid släppet 2 feb på Systembolaget. Vinet är passande yppigt med solvarma körsbär, plommon, choklad och piptobak. Passar såväl till mat som prat.

Suveräna tips, tack Jeanette och trevlig helg!