Amalias fredagsfrågor: Johan Franco Cereceda

Dagens fredagsfrågor besvaras av ingen mindre än vinmaestro extraordinaire, Johan Franco Cereceda. Han är även gäst i poddavsnitt nummer sju, ett avsnitt tillägnat Spanien.

När min dåvarande pojkvän, numera make, och jag gick en vinkurs i slutet av 90-talet var det señor Cereceda som höll i den och som satte rejält med fyr på ett glödande intresse.

Spola fram tiden 20 år senare och jag har numera äran att springa på maestron i diverse dryckessammmanhang men nu i egenskap av kollega. Han har även gett ut en suverän vinbok, ”Vino! Älskade spanska viner”, hittills den bästa vinbok jag läst. Den består inte enbart av fakta rakt upp och ner, utan också personliga anekdoter och reflektioner, och ett proffsigt språk.

Jag ville aldrig att den skulle ta slut och jag hoppas verkligen att han fortsätter dela med sig av sina vinupplevelser jorden runt, i bokform. Bilden nedan är från lanseringen av nämnda bok.

Hola maestro, vilken dryck bjuder du…..

1) …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Till mina svärföräldrar får det bli en Reserva från Ribera del Duero, Emilio Moro är bra eller Bodegas Aalto. Till det äter vi grillad oxe, det gillar de. Till pappa blir det en Federico Paternina, gärna 1928, hans födelseår.

2) …din älskade?
– Champagne, alltid champagne, gärna en RM, helst David Léclapart, men det ska vara ungt, inte för nötigt och serveras mycket svalt. Och så ska den drickas i solnedgången.

3) …din chef?
– Bordeaux, vänstra stranden Saint-Estèphe, Cos d’Estournel, 2001, en riktigt bra årgång som jag (och min) chef gillar att dricka nu.

4) …dig själv?
– En fino, alltid en fino, gärna från Bodegas Tradición. Eller ännu hellre, en fino en rama som jag tar till tunt uppskuren pata negra.

5) …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Herregud, Penélope Cruz skulle vara intressant att ta ett glas vin med. Då får det bli en palo cortado från González Byass, årgång 1978.

Un millón de gracias maestro, ha en suverän helg!