Amalias fredagsfrågor: Johan Lidby

Mannen, myten, vinkonnässoren som tagit in några av de bästa dryckerna tillgängliga på vårt statliga monopol! Johan Lidby i egen hög person svarar på fredagsfrågorna idag.

Hallo Johan, vilken dryck bjuder du…

1. …dina svärföräldrar och föräldrar på?
– Mina svärföräldrar har ett växande intresse för vin och det är alltid roligt att prova viner med dem.
De är nyfikna och vill veta vad som döljer sig bakom etiketten. Därför skulle jag välja något de inte har provat förut. Samtidigt lutar deras preferens åt röda viner med lite mer kropp så något vin från Toscana skulle de nog bli glada över att prova. Vi har aldrig provat Bolgheri ihop så varför inte därifrån? En fin kombo av italiensk syra och karaktär men samtidigt en rejäl dos charm?

Mina föräldrar har båda ett gediget och numera 60-årigt vinintresse. Jag har på mitt kontor en Systembolagsprislista från 50-talet som min far gjort notering i vad han då tyckte var intressant och prisvärt för den studerande på Teknis han då var. Den innehåller riktigt fina saker och han brukade köpa halvflaskor av vintage port från slutet av 20 talet som fortfarande fanns tillgängliga. En spännande tid.
Min mor gillar också viner med flaskmognad så om jag skulle välja ett vin som med säkerhet skulle göra dem glada skulle det bli en Röd Bourgogne med mognad. Men ingen av de flashigare appellationerna.
De har alltid sökt utom allfarvägarna och det har jag lärt mig av dem. Varför leta där alla andra redan också är? Så en Givry eller Santenay premier cru med cirka 10-15 år på flaska skulle nog skapa leenden på deras läppar. Och det är de verkligen värda!

Samtidigt är de fortsatt nyfikna på att upptäcka nytt, så om det humöret tar överhanden skulle jag bjuda dem på en Timo Mayer Closed Planted Pinot Noir från Yarra Valley för att visa vad Australien kan.

2. …din älskade?
– Det kan ju låta tråkigt men hon är enkel att glädja i vinväg! Hon älskar elegant men intensiv Chardonnay från Sonoma Coast och även Pinot Noir från Kalifornien. Så det skulle absolut ligga högt på listan. Samtidigt är det ju roligt att överraska. På senare år har vi delat många flaskor Cartology från Chris Alheit i Sydafrika med stor glädje. Och det vill jag ju alltid skänka henne. På tal om Sydafrika så skulle hon även bli mycket glad över ett glas Wild Yeast Chardonnay från Springfield Estate i Robertson.

3. … din chef/4. ..dig själv?
– Jag har ju det ibland tveksamma nöjet att vara min egen chef så det blir ju ett amalgam av fråga 3 och 4!
När jag vill bjuda mig själv på något som inte är från den egna importen så har jag några flaskor Riesling Grand Cru Sommerberg från Domaine Boxler i Alsace. En härlig kombination av läskande verklig salinitet och samtidigt en generös citrusfrukt som belönar både den del av mig som söker belöning och den som söker utmaning.

På den röda sidan hamnar jag ofta i norra Rhône och Piemonte som så många andra. På krogen hamnar jag allt oftare med mogen Bordeaux som jämfört med Bourgogne idag nästan ter sig som ”billigt”. Men min verkliga ”sweet spot” är en Chateauneuf du Pape med ålder som är gjord på stor andel Grenache och inte vinifierat för att plocka poäng enligt Parkerskalan. När Grenachedruvan får växa på de sandigare delarna av denna klassiska mark kan underverk ske. Det är inte lätt att hitta ,men när jag gör det, så är det för mig nästan oemotståndligt.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag kanske är lite tråkig men jag brukar inte fundera på vem som skulle vara en drömgäst därför blir det en knepig fråga. Men en person jag gärna skulle ha ett samtal med under en middag skulle vara Emmanuel Macron, Frankrikes president. Dels för att han verkar vara en synnerligen begåvad person men också för att samtala om Europa och vår framtid. Jag delar hans inställning till behovet av hålla liv i Europaprojektet, som alltför många idag tar för givet. Vi glömmer väldigt fort vilka möjligheter ett enat och öppet Europa ger oss individer.

Jag skulle sannolikt bjuda honom på en Riesling från Johannes Leitz i Rüdesheim och förmodligen hans Berg Roseneck som visar sin klass genom elegans och djup. Som rött vin skulle jag servera en Ribera Sacra från Guimaro som i mina ögon är bland det mest eleganta och komplexa viner man kan köpa för rimliga pengar idag. Båda vinerna kommer från branta och karga vingårdslägen där allt arbete måste ske för hand och till priset av väldigt många mantimmar. De hade aldrig funnits utan denna typ av producenters övertygelse om att vin är mer än bara en ”produkt” man producerar och kan duplicera i det oändliga.

Valet faller på dessa viner för att få till ett samtal med monsieur Macron om Frankrikes syn på sin egen vinproduktion. Det är en enorm kulturskatt som hårt arbetande producenter sliter för varje dag, men som den franska statsmakten inte ger någon vidare hjälp. Där önskar jag att den franske presidenten tog initiativet och lyfte fram dessa kvinnor och män och deras gärning, så att de fick det erkännandet det förtjänar.  Kvalitetsvin i mina ögon är en kulturgärning som flätas samman av historia, växtplats och människorna som brukar jorden, och den bör hedras!

Tack Johan och trevlig helg!