Amalias fredagsfrågor: Jörgen Lindström Carlvik

Han gjorde entré och intryck som ingen annan då han coolt knatade in i klassrummet på Restaurangakademien och deklamerade att ”riesling är världens bästa druva!”

Min ”gamle” lärare Jörgen Lindström Carlvik är ett vinäss av rang. Utöver att undervisa är han också grundare och ägare av Brix Wine Consultants AB. Idag svarar han på fredagsfrågorna.

Hallo Jörgen, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– När vi träffas börjar vi nästan alltid med champagne. Jag gillar stram BdB (blanc de blancs, reds. anmärkning) med litet socker och blockad malo (malolaktisk jäsning, reds. anmärkning). Maleka, min fru, föredrar ett betydligt mognare uttryck. Balansen i diskussionen stavas ofta Comtes de Champagne.

2. …din älskade?
– Vit Bordeaux. Eller Krug.

3. …din chef?
– Jag är min egen chef, så jag får snällt betala själv. Har inga udda preferenser egentligen, men är svag för viner från Friuli, både vitt och rött. I antal öppnade flaskor per år som jag serverat mig själv leder tysk riesling och röda från Piemonte stort.

4. …dig själv?
– Se ovan.

5. …en drömgäst?
– Det är många som jag skulle dricka vin tillsammans med! Legendarer som inte finns längre, men som präglat dagens vinvärld; André Tchelistcheff, Robert Mondavi, Henri Jayer, Mario Incisa della Rocchetta eller Max Schubert till exempel. Annars är nog önskegästen Robert Parker. Innan det är för sent.

Intressanta svar, tackar och trevlig helg!