Amalias fredagsfrågor: Josefine Thoren


Denna stjärna till bartender är en av de som skapat fantastiska cocktails med Roku Gin, inspirerade av japanska sagor. Möt Josefine Thoren!

Hallo Josefine, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Mina älskade föräldrars favoritdrink är Pennegroni så det bjuder jag de alltid på! Pennegroni är en drink jag skapade för min vän Robert Andersson 2019 som innehåller Roku gin, Galliano l’aperitivo, aprikos likör, röd vermouth, citronjuice och agave sirap. Den vann även pris som årets signatur drink det året och jag misstänker att det är därför mina föräldrar tycker om den så mycket!

2. …din älskade?
– Jag tycker att ett vackert sätt att visa sin uppskattning på är genom att servera de man älskar något som man tror personen i fråga tycker mycket om. Jag försöker att lägga små detaljer på minnet för att sedan överraska med en drink som innehåller det. Så drinken jag serverar beror helt på vem av mina älskade det är!
3. …din chef?
– På Bar Bruno där jag är barchef byter vi vår ”seasonal” meny varannan månad så det finns alltid mycket nytt och spännande jag kan servera vår ägare Hugo. Det första han alltid får testa från senaste menyn är drinken som har mest ”guilty pleasure” vibe vilket just nu är Currant Groove! Currant Groove är en klarifierad och kolsyrad milkpunch med mördegsinfuserad koskenkorva organic vodka, röda vinbär, Campari, citron, mjölk och en gräddfloat med kaksmulor!
4. …dig själv?
– För min egna del beror det helt på vad det är för tillfälle och vilken tid på dygnet och året det är. Jag gillar att hålla det simpelt när jag serverar mig själv så under sommarhalvåret slinker det ner mycket Negroni Sbagliato (Campari, söt vermouth och bubbel) medans jag hellre sippar på en trevlig whiskey under vinterhalvåret. Om någon vill servera mig dock så är Mezcal Negroni och Affinity säkra kort.
5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Nu har jag tyvärr missat min chans att servera denna gästen, då hon gick bort långt innan jag föddes. Men Ada Coleman är en gäst jag hade älskat att få servera. Hon är en ikonisk legend och inspiration till bartenders världen över. Ada var barchef på the American Bar, Savoy Hotel (London) i över 20 år och är skapare av cocktailen Hanky Panky.

Jag hade serverat henne min drink Mischief som jag skapade för Wet City Spirits release av deras gin Ombibulous. Det är en modernare tolkning av Hanky Panky och jag hade serverat henne den för att påvisa vilken inspiration hon är för bartenders världen över och jag hoppas att hon hade blivit smickrad!

Vilket ypperligt val! Tack för att du var med Josefine och ha en suverän helg!
Foto: Richard Jonsson