Amalias fredagsfrågor: Karin Benedictsson

En riktig krogräv som bland annat drev underbara Babs i 24 års tid (tills hon sålde för fyra år sedan) utöver det har hon haft nattklubb, espressobar, bartendrat, jobbat som kock i 20 år och varit sommelier i 15. Nuförtiden frilansar hon med allt från att utbilda personal, skapa cocktaillistor, starta upp restauranger och utforma koncept.
Möt megabegåvade och superhärliga Karin Benedictsson!

Hallo Karin, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på? 
Min mamma älskar champagne. Hon gör alltid små fina kanapéer till, och så dricker vi Louis Roederer i gamla fina glas från Strömbergshyttan. Svärmor gillar Piña Colada, så det får det bli, med parasoll och allt!

2. …din älskade? 
– Min fru låter gärna mig välja vinerna, eftersom jag tycker det är så roligt! Hon var ju kock och köksmästare tills för bara några år sedan, och är väldigt vass på smaker, så det gäller att stå på tå! Jag tror jag gärna skulle plocka fram en flaska Occidental Freestone pinot noir från Sonoma Coast som jag köpte häromdagen!

3. …din chef? 
– Min chef för tillfället verkar inte dricka vin så ofta, och kan ingenting i ämnet. Men han gillar goda saker, så det är en kul utmaning! Jag tror det får bli en bättre flaska Zinfandel från Lodi, det brukar gå hem.

4. …dig själv? 
– Mig själv… well, det härliga med vin tycker jag är att det finns så väldigt mycket som är gott och kul! Sedan gäller det att pricka in det som passar just precis vid tillfället och för sällskapet. Ibland är det en ungersk Furmint, en annan gång en riktigt svalodlad syrlig Chardonnay från Santa Barbara-trakten. Nästa tillfälle är det alldeles säkert en Chenin Blanc från Vouvray. Och då snackar vi bara vita!

När det är dags för rött… Calera är en gammal kärlek som håller i sig. Ge mig en flaska Calera de Villiers från Mount Harlan och jag är en very happy chappy! Eller en Timo Mayer Gamay, också saliggörande. Jag äter väldigt lite kött nuförtiden. Man försöker ju förändras! Så vissa typer av viner kanske blir mer sällsynta, trots att jag kan längta efter tex Syrah från norra Rhône . Och så Spanien! Mencia från Ribeira sacra! Ok, stoppa mig nu… det finns för mycket gott!

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag tänker att det skulle vara som en dröm att få dricka vin med Dolly Parton. Men jag tror inte hon tycker att det vore lika spännande att ta ett glas med mig, om du förstår hur jag menar? Och det skulle ju lägga lite sordin på stämningen. SÅ, om jag tänker efter lite mer, så längtar jag allra mest efter detta skitår, efter att träffa mina bästisar. Hänga på en brygga, dricka Tinto Verano och laga mat tillsammans, och dricka egentligen vadsomhelst!

Bästa hänget!!! Tack Karin och ha en suverän helg!