Amalias fredagsfrågor: Karin Berntson

Idag är det någon som är något så coolt som Carlsberg Sveriges egen ölsommelier, som svarar på fredagsfrågorna. Möt Karin Berntson!
Detta år markerar dessutom att det är 15 år sedan Carlsberg Alcohol Free släpptes. Händelsen till ära har Karin skapat ”Beerjito”, en läskande och alkoholfri öldrink. Receptet finns längst ner på sidan.

Hej Karin, vilken dryck bjuder du…. 

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på? 
– Lätt, min mamma som älskar att mixa nostalgi med goda smaker, gärna alkoholsvagare, skulle få en Pripps Radler 0,0%. Hon kan vara lite petig, vilket hon aldrig skulle erkänna, men att servera henne en iskall Radler med is och färsk citron får henne att minnas vårt ursprung i gamla Tjeckoslovakien (idag Slovakien) och Bratislava som hon så gärna berättar om. Jag skulle passa på att göra henne sällskap och följa hennes smakfulla minnesresa medans isen knäpper härligt i våra glas.

2. …din älskade? 
– Min man älskar öl och har sedan ett tag bryggt hemma. Med blandat resultat skulle jag vilja säga. Ni vet att det finns folk som aldrig (!) läser manualer eller instruktionsböcker, mycket riktigt han är en sådan person. Eftersom han landar både högt och lågt i smakerna så är jag där och erbjuder något med balans.

En välbalanserad lager, som en Dortmunder Helles till exempel Eriksberg, brukar oftast få honom att utbrista, ”Det är så här en god öl ska smaka”. Jag brukar sakta nicka medhållande och undrande om när polletten ska trilla ner…

3. …din chef?
– Chefen är nyfiken, gillar att prova nyheter och ha koll på marknaden. Så jag hade nog samlat ihop olika ölstilar och alkoholhalter och haft en gemensam provning. Det hade nog inte bara han uppskattat utan även jag. Vilken bra idé, så får det bli till hösten!

4. …dig själv? 
– Syrligt fruktig veteöl i sommarsolen, en iskall mellanmörk lager efter stranden i väntan på att grillen ska bli varm med sommargräs mellan tårna, ett glas champagne i mitt fina, tunga kristallglas som känns så gott i handen, en sötbitter cider med is och apelsin som får glaset att imma i den varma solen på terrassen, en inte allt för kall porter till chokladefterrätten i stearinljusens värmande sken en kall vinterkväll, en Belgisk Ale till ostbrickan, en perfekt upphälld välbalanserad ljus lager där man försvinner i tanken när man ser kolsyrebubblorna dansa så harmoniskt och fint i glaset….

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Kommer inte på någon speciell person. Just nu i pandemitider känner jag så stark längtan av att få träffa folk och vänner över huvudet taget, så alla är i princip drömgäster.

Då kommer jag nog servera några smakresor. En bittersöt Somesrsby Sparkling Spritz till lite antpasti, en härlig schnitzel som bara skriker efter en ljus välsmakande lager som till exempel Nya Carnegiebryggeriets Kellerbier eller en trevlig lite oljig riesling och kanske att jag testar att göra en sötsyrlig fruktsallad med en sötsyrlig veteöl, 1664 Blanc, där jag hällt ölet över frukten och toppat med en rejäl skopa med citronsorbet. Längtar.

Tusen tack för fantastiska tips och för att du var med Karin, trevlig helg! 

Karins Beerjito
Du behöver:
Mynta (efter tycke och smak)
2,5 cl Fläderblomssaft
2 cl Limesaft (pressad)
Is
Cirka 1,5 dl Carlsberg Alcohol Free

Gör så här:
Klappa myntan mellan handflatorna och lägg i glaset
Häll i lime- och flädersaft
Lägg i is
Fyll upp med Carlsberg Alcohol Free
Rör försiktigt
Njut av din Beerjito!