Amalias fredagsfrågor: Karina Ericsson Wärn

Hon är en av Sveriges absoluta experter inom både konst och mode, har skrivit 14 böcker om såväl mode som konst, har kurerat utställning på Venedigbiennalen och varit konstnärlig ledare på Kulturhuset Stadsteatern. I december 2017 utnämndes hon till rektor på anrika designhögskolan Beckmans, där många svenska kreatörer studerat.

Tillsammans med designern Camilla Thulin drev hon sajten Oss Granntanter Emellan under många år, där de delade med sig av sin vardag, stilknep, konst- och modehistoria, Paristips och recept. Idag är det den oerhört kunniga och megatrevliga Karina Ericsson Wärn som svarar på vilka drycker hon bjuder sina nära och kära på.

God dag bästa Karina Ericsson Wärn, vad bjuder du…

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Pappsen lämnade jordelivet för länge sedan, alldeles för ung och hastigt i hjärtinfarkt, bara 49 år. Mamma som är i 80-års åldern och ständigt upptagen kommer dock gärna hem till mig och maken på middag. När hon har tid vill säga. Och då bjuder vi gärna på något åt husmanskosthållet, som kalops eller sjömansbiff. Det är rätter som min mamma gillar men som hon aldrig lagar. Till det blir det ett rött vin, och vi är väldigt trogna Côtes-du-Rhône, till sjömansbiffen kan det exempelvis bli Mont-Redon i glasen.

2. …din älskade?
– Maken och jag delar vinsmak. Det är antingen det italienska med dragning åt Panettone-hållet, det vill säga vin med en doft av korinter och annan torkad frukt, eller så gäller franska kraftigare varianter. Hemma i Paris har vår närmaste vinhandel på Rue Monsieur le Prince ett stort antal härliga Côtes-du-Rhône. Jag köper gärna hem en vit variant som får fungera som dryck i matlagningsglaset åt maken medan han lagar mig en god middag. Sjötunga med lite knäckigt smör, grönsallad och en iskall vit Côtes-du-Rhône från Guigal är en perfekt kombo.

3. …din chef?
– Hm. Jag är ju rektor för Beckmans Designhögskola, och VD för två bolag. Skolan är statligt finansierad, och min närmaste chef är min styrelseordförande Leif Pagrotsky. Vi ses mest när vi förbereder våra styrelsemöten, och då blir det som lyxigast mineralvatten och smörrebröd. Att bjuda på vin finns liksom inte på kartan.

4. …dig själv?
– Beror på säsong. Varma dagar tarvar något iskallt. Kanske en Pinot Noir från kylskåpet, eller en vit torr Riesling från Tyskland som exempelvis A Christmann. Vintersäsongen gäller Amarone eller min absoluta favorit bland röda viner, Côtes-du-Rhône från Guigal.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Har de senaste två åren förlorat så otroligt många vänner, via självmord och cancer. Var det möjligt skulle jag vilja återse mina kamrater Benny Fredriksson och Sara Danius hemma vid köksbordet. Vi skulle då inleda med Saras favoritdryck, iskall Champagne. Eftersom Benny inte nyttjade alkohol skulle det bara bli mer åt oss damer. Härligt.

Stort tack Karina, skål och trevlig helg!