Amalias fredagsfrågor: Lars Trogen

I sitt tidigare liv som turnerande musiker upptäckte han den stora och betydande sociala funktionen som mat och dryck har. När han senare bytte karriär var restaurangbranschen därför ett givet val. Intresset för vin fördjupades såpass att han nu läser till Master of Wine. Utöver det arbetar han som produktchef på Quaffable Wines samt leder Vingruppens digitala kommunikationsplattform Wine With Us med onlineprovningar varannan vecka. Möt Lars Trogen!

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Min svärmor är gift med en fransman och bor sedan länge i Loire, så att bjuda på något franskt känns kanske inte helt relevant. Snarare skulle jag kanske slå till med något från våra egna vinregioner, så varför inte överraska med en flaska Grand Pris Solaris Brut från Skepparps Vingård i Skåne? Det skulle antagligen vara kul till apéritifen tillsammans med ett gäng Bretagne-ostron!

2. …din älskade?
– Vi har haft förmånen att få uppleva väldigt många saker på väldigt många platser tillsammans och upplevelser blir ofta känslo- och minnesmässigt kopplade till den mat och dryck som finns lokalt. Svaret skulle då såklart kunna vara allt från det där goda bubblet mitt i vingården till det där funkiga rödvinet halvvägs upp på vulkanen via den där mezcalen på den anonyma bakgatan. Men till syvende och sist så är nog den där första ölen efter att man kommit fram efter en lång resa den godaste dryck som skapats, så jag skulle bjuda henne på en liten, tre-procentig färsk tanköl att avnjutas på en alldeles för liten plastpall i Hanoi.

3. …din chef?
– Med min chef skulle det först förekomma en diskussion kring vilket ursprung som skulle vara kul att dricka för kvällen och antagligen så skulle en första impuls vara att hitta något nytt som vi sällan provar. Sedan skulle vi antagligen trots det landa i en traditionell europeisk region och dividera kring vilket land och vilken producent som skulle vara spännande. Efter många om och men skulle vi samsas om Domaine Vincent Dauvissat från Chablis.

Jag skulle sedan slå ett slag för årgång 2010 och antagligen få medhåll. Efter det kommer den fortsatta, och mycket viktiga, diskussionen kring vilket vingårdsläge som slutligen ska väljas. Svaret på frågan blir då att jag helt enkelt skulle bjuda honom på ett eller två glas vänt-champagne så att vi har något att smutta på under tiden detta pågår.

4. …dig själv?
– Om jag skulle bjuda mig själv på något så förutsätter jag att jag då också skulle vara för mig själv, så definitivt något meditativt. Förkärleken till starkvinerna från Madeira är stor och smakupplevelserna dessa extremt lagringståliga viner kan vara helt otroliga. I ett samtal med en mycket framstående producent på ön fälldes det numera klassiska citatet att det enda sättet att döda en flaska Madeira är att dricka upp den. Precis det skulle jag antagligen försöka mig på.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– En av mina absoluta drömgäster skulle vara den fantastiska engelska vinskribenten Jancis Robinson MW och vinet skulle vara en oförfalskad flaska Château Cheval Blanc 1947. Enligt hennes egen utsago så är detta hennes största vinupplevelse någonsin, men att av de tolv gånger hon fått vin upphällt åt sig från en flaska vars etikett hävdar att vinet skulle vara just Cheval Blanc ’47 så har tio med största sannolikhet varit förfalskningar. Att då få dela en perfekt och äkta flaska av det vinet med min absolut största vinidol skulle vara inget annat än fullkomligt makalöst.

Wow, det vore verkligen något! Tack för att du var med Lars och trevlig helg!