Amalias fredagsfrågor: Ludvig ”Lu” Sääf

I måndags hade jag möjlighet att vara med på något så coolt som en baijiuprovning! Och vad är då baijiu? Det är världens mest konsumerade spritsort, en kinesisk dryck än så länge skamligt okänd för oss i väst.
Det kommer det bli ändring på om baijiuproffset Ludvig ”Lu” Sääf själv får önska.
Håll koll här för ytterligare text om baijiu, men vi börjar med att kolla vad Ludvig svarar på Fredagsfrågorna.

God kväll Ludvig, vilken dryck bjuder du:

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Min svärfar bjuder jag en medicinal baijiu vi själva skopar ur den 15 liters urna i keramik som står på disken när vi sitter i hans egen krimskrams-affär på en bakgata i Guizhou. Vi dricker ur platta fat, liknande assietter och driver bort bergens kyla med en ljust gyllene infusion av ginseng, maca och annat välgörande som smaksatt det 55 procentiga destillatet.

Min egen far bjuder jag på ett långt lagrat Shaoxing risvin, gärna 10 årigt eller uppåt. Helst från någon av producenterna Kuaijishan, Guyue Longshan eller Pagoda brand. Det är en oerhört sofistikerad dryck, full med kulturhistoria och uråldrigt förfinande av hantverk i perfekt harmoni.

2. …din älskade?
– Min älskade bjuder jag matcha bubbeltea. Min fru är från alkoholens Mecka i Kina så möjligen har det gjort att hon tar helt avstånd från alkohol själv. Däremot söta mjölkiga drycker brukar kunna gå hem, framförallt om de kommer med ruggiga tapioka pärlor i botten.

3. …din chef?
– Både jag och min chef har en stark passion för de dimhöljda bergen i Himalayas gränsland. Vi dricker därför en långt lagrad paojiu med äkta kvitten eller möjligtvis bärpors (Chinese bayberry). Paojiu är det man dricker i Kinas sydvästra hörn. Det är en dryck liknande likör, en infusion baserad på baijiu destillerad på bakgården från majs, tibetanskt korn eller sticky rice, till vilken man sen tillsatt någon frukt och ofta också kandisocker.
Det var just i detta område på Himalayas sluttningar som jag mötte min fru och fick min son, och att sitta med ett glas syrlig paojiu och andas in bergsluften med snöklädda toppar i bakgrunden, det är en oslagbar känsla.

4. …dig själv?
– Får jag lov att njuta bjuder jag mig själv på en baijiu som heter Forest Green, min absoluta favorit av alla baijiu. Den kommer från Kinas matmecka staden Chengdu; pandornas hemstad och den ikoniska maps tofus födelseplats. Forest Green är en baijiu av stilen strong aroma och gjord på fem sädeslag, durra, ris, sticky rice, vete och majs. Den är lagrad 10 år på enorma keramikkärl i stora bergstunnlar och sedan filtrerad genom bambukol. Den smakar som en sval bambuskog, eller som när man tar det första andetaget en kall frisk höstmorgon.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Då tar jag två. Dels Laozi som är grundaren till Daoismen. Den mannen har lyckats formulera fundamenten, essensen, av alla religioner och filosofier men utan onödiga tillsatser, och istället klarsynt lyckats formulera världen som den är. Samtidigt skulle jag vilja ha med mig Li Bai, en poet från Tangdynastin som med en kopp Shaoxing risvin i hand lyckades gräva djup i själens gömmor och under vinest inflytande producera en mängd makalösa verk. Med dessa två vid bordet och några stora kärl med Shaoxing risvin så skulle världens byggstenar och människans hjärterum vändas in och ut och synas i sömmarna under ett lyckans rus.

Stort tack Ludvig, trevlig helg och ganbei!