Amalias fredagsfrågor: Madeleine Stenwreth

Idag svarar ingen mindre än den första svenska kvinnan att ta titeln Master of Wine, Madeleine Stenwreth, på fredagsfrågorna! Hon föddes in i branschen och har arbetat med vin sedan 90-talet, en passion som fortfarande håller i sig. Numera far hon runt i världen (tyvärr har Covid-19 satt stopp för det ett tag framöver) och konsultar samt föreläser.

Hallo maestra Madeleine, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– I den generationen har jag bara min kära mamma kvar, men hon är så pigg och energisk att jag hoppas att få fortsätta att skämma bort henne med goda viner många år framåt. Hon hänger alltid på när våra barn (21 och 24 år) kommer hem på middag och eftersom jag älskar själv att dricka viner från världens alla hörn så får alla liksom hänga med på det och det har skapat en härlig nyfikenhet hos dem alla. Nu senast öppnade jag en 2002 Riesling från Markus Molitor i Mosel som jag köpte vid ett besök hos honom sommaren 2003. Mamma och pappa var barnvakt åt båda barnen den veckan. Alltid kul att kasta in lite minnesbilder och sätta åldern på vinet i ett nytt perspektiv.

2. …din älskade?
– Han är en sucker för Cabernet Franc, så han hade nog blivit glad av en ung El Esteco Cabernet Franc från Cafayate i Argentina. Samtidigt hade jag nog även öppnat nåt äldre från Chinon, Charles Joguet eller Couly-Dutheil för att få lite spännvidd.

3. …din chef?
– Jag är min egen chef sedan 10 år, och troligen den tuffaste jag haft under mina år…
Jag letar alltid upp ett vin som matchar min sinnesstämning och anpassar därefter hur jag smaksätter det jag ska laga till. Eller annars struntar jag helt i om det passar eller inte, är bara sugen på just det vinet just nu. Min sinnesstämning idag hade nog sökt upp en Massolino Barolo, troligen lite för ung men hade gett en galet läcker parfym och det där sköna tanningreppet tillsammans med lagren av nyanser som gör att man vill lära känna vinet än mer in i minsta detalj. Det ber om uppmärksamhet hela vägen igenom, och får det till 100%.

4. …dig själv?
– Eftersom jag får chansen att skämma bort mig själv i två av dina frågor (!) så hade jag här valt bubbles. Salon och Krug för att även ge största möjliga karaktärskontraster hade ”made my day”, speciellt från 1996 och 1999 som är mina barns födelseår. Savart hade också fått mig att le. Och…..hur kan man välja i en sån vacker djungel?

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag går tillbaks i tiden och bjuder Nelson Mandela på middag. Tänk så mycket vi fortfarande har att lära av honom och det han stod för. Vi borde skänka honom en extra tanke nu när vi gnäller över att hamna i hel eller delvis karantän i några månader (inklusive mig själv som saknar så plågsamt mycket att kunna genomföra vårens alla utlandsuppdrag som skjutits på den ovissa framtiden). Att tänka sig in i att sitta 27 år inom lås och bom, och sen komma ut och förändra världen… Beundransvärt!

Jag hade bjudit honom på tre olika viner som alla skulle representera hur tiden hade satt sina vackra spår på olika sätt; stärkta av utmaningar under sin uppväxt och som hade mognat fantastiskt med bibehållen livskraft. Dra lite paralleller till livet. Vi hade börjat med en Riesling från Scharzhofberger i Saar, Egon Muller eller kanske Van Volxem. 1976 kanske?

Sen hade jag lämnat över stafettpinnen till Sydafrika för att visa min respekt och kärlek till hans hemland och serverat en av de få men fantastiska flaskorna som finns kvar av 1957 Chateau Libertas där Cabernet, Syrah och Cinsault skapade historia tillsammans i ett vin fortfarande så fullt av liv. Som avslutning hade jag tagit fram min flaska av Quinta do Noval Nacional Vintage Port som var en del av mitt MW Dissertation Award 2008 för att få dela med mig av lyckan jag kände när jag klarat av att framgångsrikt genomföra mitt livs största utmaning; att bli Master of Wine.

Wow, där hade man helt klart velat vara med! Tack Madeleine och trevlig helg!

Foto: Christine Holm