Amalias fredagsfrågor: Magnus Ericsson

Galet trevlige Magnus Ericsson jobbar på Winefinder, förmodligen landets bästa vintjänst. Jag har då aldrig blivit besviken på det jag beställt därifrån. Utbudet är suveränt, vilket inte är så konstigt med tanke på hur kunnigt gänget som väljer vinerna är. Varje gång jag besökt deras sortimentsprovningar har Magnus föreslagit viner som jag blivit helt förälskad i.

Hallo Magnus, vad bjuder du….

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Lite knepigt men det blir förstås vin och ofta något schysst men ändå lite spännande. Ibland med lite edge men oftast klassiskt och gott. De gillar inte att man slösar för mycket pengar på vin så det blir något prisvärt, till exempel Quinta do Valldos vita Prima, Domaine Lafages Bastide Miraflors eller någon bättre men prisvärd Rhônare.
Det är lite mer problematiskt med min mamma eftersom hon nästan inte dricker någon alkohol alls (jag vet, den ironin alltså!). Om hon överhuvudtaget ska smaka så får det inte vara ”surt”! Så hon gillar söta viner men hon brukar inte säga nej till ett glas champagne – även om syran kan vara lite tuff!

2. …din älskade?
– Jag vet att det är lite töntigt och så uppenbart men Champagne är förstås aldrig fel. Öppnade en Larmandier Bernier Cramant Vieilles Vignes 2005 häromveckan och den var så otroligt bra och försvinnande god att vi tömde flaskan medan vi lagade fredagsmiddagen. Just den där kombinationen av ren hedonistisk klunkabilitet och komplexitet (i betydelsen minnesvärt) är oslagbart. Men annars något gott och juicigt med ”hög klunkabilitet” – ett vin de soif med twist – som Beaujolais från Balagny, Descombes, Foillard, Lapierre eller någon annan favorit.

3. …din chef?
– Haha, här har jag en mission både när det gäller min nuvarande och min förre chef. Eftersom vi jobbar så mycket med klassiska ”fine wines” så vill jag få dem att uppskatta naturvin. Det har gått hyfsat bra med min förre chef, allt sedan det första ”kapsylvinet” på Vina för några år sedan (det var en Pinot från Nestarec om jag inte minns fel) till roliga pet nats från Robinot, Hesnault eller något annat kul. Min nuvarande chef är mer ”klassisk” i sin smak så där har jag inte varit lika lyckosam (än). Där blir det nog någon Barolo Cru från Aldo Conterno, Silvia Altare eller kanske allra helst (om jag hade råd och möjlighet) en äldre årgång från Maria Mascarello.

4. …dig själv?
– Jag är både svårast och lättast av alla. Något nytt som jag aldrig provat tidigare, något som ger mig gåshud. Senast igår blev jag totalt överraskad på nyöppnade vinbaren Amfora Vinbaren där vi fick granatäpplevin från Armenien serverat blint. Wow, kanske inte det godaste jag druckit men det kommer jag inte att glömma i första taget.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Måste man säga vem det är? Nej jag hoppar över det. Jag hade förstås varit supernervös, för här vill man ju verkligen imponera. Men jag hade förmodligen bjudit på något spännande vitt från Östeuropa (Bott Friyges eller Királyudvar kanske), old vine Chenin Blanc från Sydafrika (eller för den delen Loire). Sydafrika är ingen högoddsare när det gäller mig eftersom så många fortfarande har fördomar mot landets viner.
Så om jag kunde få tag på någon av Eben Sadies första årgångar så hade det varit ett självklart val. Jag hoppas att hen hade blivit lika glad och exalterad över vinet som jag!

Tack för svaren och trevlig helg!