Amalias fredagsfrågor: Magnus Reuterdahl

Kombinationen arkeolog och vinskribent anser jag vara helt fantastisk! Det är precis vad Magnus Reuterdahl är. När han inte bokstavligen gräver fram historia, skriver han på DinVinguide.se och Dryckeslistan.se och har varit med och grundat nätverket #winelover#winelover. 

Hallo herr Reuterdahl, vilken dryck bjuder du: 

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
–  Jag utgår lite från deras smak men bjuder på ett vin i den stilen som jag själv gillar.
Mina föräldrar gillar lite mer kraftfulla och fruktiga viner varför det får blir Brunello di Montalcino Fattoria La Magia 2012. Kraftfullt men också elegant och en härligt lång eftersmak. Mina svärföräldrar är inte så mycket för vin men ett lite sötare riesling brukar de gilla till exempel Schloss Johannisberg Gelblack Feinherb. Bägge vinerna finns på bolaget.

2. …din älskade?
– Vi dricker vin tillsammans mest hela tiden. Men om jag bjuder på något särskilt får det bli champagne. Klassiskt men det fungerar alltid. Just nu har jag en Bollinger La Grande Année Brut 2007 på kylning (finns på bolaget).

3. …din chef?
– Nu beror det ju helt vilken av mina chefer det gäller, hehe. Men generellt gäller det att ha fingertoppskänsla. Det ska vara tillräckligt bra för att hen ska gilla och uppskatta vinet, gärna något som är lite oväntat eller okänt, men inte så dyrt att det kan uppfattas som att man önskar något åter. Därför väljer jag Arinto dos Açores 2016, ett vitt vin från Azorerna. Lite udda men mycket gott och det är ett vin som passar utmärkt till mycket på julbordet. Vinet finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

4. …dig själv?
–  Just nu är jag sugen på Penfolds bin 707 cabernet sauvignon 2015, bara för att den är så fantastiskt god (finns att köpa via winefinder.se). Framemot julen bör man också skämma bort sig själv lite grann!

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag vet inte riktigt om jag har en drömgäst, alla vänner är dock kul att träffa. Under julen bjuder jag gärna på ett glas Ben Ryé, ett sött vin från den italienska ön Pantelleria. Det smakar som buteljerad sommar, perfekt för den som vill drömma sig bort så här i vintertid. Alternativt får det bli ett glas portvin, till exempel Niepoort crusted port istället för saftglögg. Detta ger värme innanför västen, om det är kallt och ruggigt ute. Det första finns i beställningssortimentet och det andra i utvalda Systembolagsbutiker.

Tackar, trevlig fredag!