Amalias fredagsfrågor: Magnus Waern

Vinexpert, vinskribent, helt enkelt supermegavinkunnig extraordinaire och dessutom ordförande i Vinskribenternas förening. Möt Magnus Waern, som också kan följas på bloggen Vinarskallen och @vinarskallen på Instagram.

Hallå Magnus, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Oj, nu blev det svårt! Jag är inte gift varför jag inte har några svärföräldrar. Och mina föräldrar är inte i livet längre, men jag får föreställa mig vad de skulle vilja dricka uppe i himlen. Min mor brukade sällan ha några synpunkter på dryckerna, förutom att hon gärna drack champagne från Laurent Perrier eller Larsson & Persson, som hon brukade kalla varumärket. Så det får det bli till en början. Faderskapet serverade ofta mousserande Vouvray, eller ”Vovve” som han benämnde drycken. Det skulle kunna vara ett alternativ. Avslutningsvis får det bli en mosel med restsötma, exempelvis en Spätlese från J J Prüm eller Fritz Haag. Skål däruppe!

2. …din älskade?
– Det saknas en älskad i mitt liv, så jag får föreställa mig vad hennes smak skulle prioritera. Men om jag får välja så blir det champagne eller vit bourgogne. Jag är galet förtjust i Puligny-Montrachet Clos de la Mouchère från Henri Boillot, så jag hoppas att min tillkommande delar min smak därvidlag. Annars får dricka upp vinet själv. I vilket fall som helst håller denna monopole Grand Cru-klass.

3. …din chef?
– Jag är min egen chef och han är rätt så kräsen av sig. Han vill nog gärna dricka något glas Comte de Champagne eller varför inte Charles Heidsieck Rosé 2008, mycket ung men ändå synnerligen njutbar redan nu. Därefter gärna en röd bourgogne, gärna en Lavaux S:t-Jacques från Duroché, en producent jag upptäckte för nästan 10 år sedan. Och sedan vill chefen gärna ha ett glas gammal madeira, företrädesvis Bual, men där är han inte så kinkig.

4. …dig själv?
– Jag prioriterar livskvalitet och dit hör goda viner, som ofta kan kosta en rejäl slant och gräva hål i plånboken. Men ibland besinnar jag mig och dricker lite billigare saker. Jag är inte särskilt förtjust i trenden med bleksiktiga roséer, men Leitz Assmanshausen Pinot Noir Rosé 2020 har en charmerande fräschör i synnerligen klunkbar stil. Domaine Cordiers Saint-Véran Vieilles Vignes 2019 är väldigt ung, men lovar mycket med några års lagring. Det går att göra fynd i Maconnais! Och årgång 2019 av Crozes-Hermitage Les Launes från Delas är bara så läcker och elegant. Även den väldigt ung, men så njutbar redan nu.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag skulle gärna bjuda in Jaime Goode, som är en synnerligen kunnig och även ödmjuk person. Vi skulle prata om den senaste och tredje upplagan av hans ”The Science of Wine”, som delvis är nyskriven. Jamie har förmågan att vara vetenskapligt stringent samtidigt som han förklarar pedagogiskt. Jag skulle bjuda på något som han inte väntar sig; exempelvis ett orange vin från Roxanich i Kroatien.

Wow! Det låter som en fantastisk och intressant kväll. Tack för att du var med Magnus och trevlig helg!