Amalias fredagsfrågor: Maja Berthas

Jag hade följt Maja Berthas länge innan jag träffade henne live, och när jag väl gjorde det bev jag minst sagt starstruck av denna superkunniga, proffsiga kvinna.

Utöver att representera Wines of South Africa i Sverige, håller hon provningar, skriver och är en av kvinnorna bakom Stellagalan; galan som hyllar proffskvinnor inom mat- och dryck.

Hej Maja, vilka drycker bjuder du….

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Mina föräldrar är enkla att bjuda på vin. Pappa dricker helst Lyngrove Pinotage på box. Det viktigaste här är att han får det upphällt i ett enkelt IKEA-glas och inte i ”nåt sånt där dyrt tjafs”. Mamma däremot vill ha ett glas vitt. Hon blir glad av ett gott glas Riesling, gärna något från Dr Loosen.

2. …din älskade?
– Först något glas Grüner under matlagningen och till vardags petar vi i oss en hel del Leth Grüner Veltliner Terassen på halvflaska. Faktum är att jag tror vi är de enskilt största kunderna av detta vin på Systembolaget vid Ringen. Sedan slinker man lätt över på lite rött. Även om min sambo är en rätt klassisk vindrickare så petar jag i honom men hel del Sydafrika. Senast drack vi en flaska Terracura Syrah till hamburgaren.

3. …din chef?
– Många hattar, många chefer – men oftast är jag min egen. Mina nyvunna chef, Peter, är en älskare av Pinot Noir men honom har jag också tvingat på lite Swartland Syrah. Mullineaux går ju liksom alltid hem. Mina Sydafrikanska gelikar får inte helt sällan ett glas OP när vi ses och kan jag komplettera med Matjessill så är upplevelsen komplett.

4. …dig själv?
– Jag dricker det mesta om jag ska vara ärlig. Givetvis blir det mycket Sydafrika, och som jag redan nämnt innan så är det just nu mycket ”Nya Sydafrika” som står på tapeten. Skalkontakts-chenin, Syrahbaserade röda blends, Chardonnay i svalare stil… ja ni fattar. Men söta viner har jag också en stor fäbless för. Gammal Madeira, Tawny Port, Noble Late Harvest, PX – om vi drack mer söta viner skulle det vara färre krig på jorden. Det är jag säker på!

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Alla gäster är drömgäster, så länge dom kommit till mitt ljuvliga Kapell (sommarstugan). Här bjuds det på vin i mängder. Lite bubbel, lite vitt, lite rött, lite sött. Ungefär så. Och sedan kanske man varvar med en öl emellan. Ska dom inte åka hem så finns det också en risk för en Bloody Mary vid frukosten. Alla har ju olika behov, men gästerna får aldrig torka ut!

Tack bästa Maja, trevlig helg!!!