Amalias fredagsfrågor: Malin Rhodin

Malin Rhodin är en av de mest passionerade vinkvinnor jag lärt känna i vinvärlden. Många är de tillfällen vi dissekerat vin tillsammans och jag hoppas det blir ytterligare ett gäng framöver.

Hon brinner för mat och vin i kombination och söker ständigt den perfekta smakupplevelsen där både maten och vinet får lika stor plats. Att tillbringa fritiden i köket och leka sig fram med väntade och oväntade smakkombinationer är något av det roligaste hon vet, och baserar därför ofta vinvalen efter vad hon har på tallriken.

Vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar på?
– Jag har mina rötter i Jämtland och där bor mina föräldrar kvar. Jämtland är en fantastisk matregion med otroligt många lokala mathantverkare, här tillverkas fantastiska getostar, gudomlig chark, det godaste tunnbrödet du kan tänka dig och naturligtvis äter man många rätter baserat på vilt.

I min familj har vi ätit älgkött så länge jag kan minnas. Mamma jagade när hon var yngre och när det dukades upp till fest så tillagades ofta tjälaknöl, som är gjort på älg. Jag skulle mer än gärna åka hem till henne och laga den rätten i dag. Tjälaknölen dukas förstås upp med några klassiska tillbehör såsom mandelpotatis och svartvinbärsgéle.

Till maten skulle jag servera ett vin från Rhôndalen: Domaine Grand Veneur Les Champauvins från vinmakaren Alain Jaume. Det vinet är fantastiskt till vilt, det har en härlig frukt, stor kropp, tät struktur och ett långt avslut. Jag tror att det här skulle bli en helt fantastisk smakkombination.

2. …din älskade?
– Vägen till mannens hjärta går via magen, så min älskade skulle få en förförisk middag som börjar med ett glas champagne, Beaumont Fleur de Prestige, en årgångschampagne med stor kropp. Till det serverar jag lite plockmat bestående av pankogratinerade räkor med srirachamajonnäs och gratinerade musslor.

Varmrätten får bestå av fin köttbit som jag viddat några timmar och en ugnsgratinerad blomkål med balsamicosirap och rostade hasselnötter. Till det serverar jag ett kraftfullt vin med lite restsötma för att balansera upp sötman i rätten, Tommasi Amarone Classico.

3. …din chef?
– Jag har en oerhört vinkunnig chef så att överraska honom blir svårt. Om jag ska servera honom ett vin som ännu inte finns i företagets egen portfölj så skulle jag utan tvekan satsa på ett vulkanvin. Vulkanviner är så otroligt spännande och passar alldeles förträffligt till mat. Jag skulle servera ett rött vulkanvin till en kraftig fiskrätt, exempelvis en parmainlindad marulk med citronsky. Det skulle nog bli en härlig kombo!

4. …dig själv?
– Ett vin från Etna såklart! Första gången jag besökte Sicilien och Etna var 1990 och det var kärlek vid första ögonkastet. Dramatiken, människorna, kulturen, värmen, vulkanjorden, kryddorna och doften är något alldeles unikt här. Ett välgjort Etnavin kan få det att tåras i ögonen på mig. Tänk lavarök, mineral, cool sälta och strama tanniner… mums! Till vinet äter jag en carpaccio och drömmer mig tillbaka till de somrar som jag tillbringade med zio Carmelino och zia Ciccina i Acitrezza på östra delarna av ön.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Sonia Peronaci, min matguru och grundare av sajten Giallo zafferano som är italiens största matblogg.  Jag blir sällan starstrucked, men av henne blir jag det. Det hon inte kan om det italienska köket är inte värt att veta! Tänk att få tillbringa en heldag med henne i köket och få nörda ner sig i regionala specialiteter, ursprung, tillverkningsmetoder och användningsområden. Såklart skulle jag bjuda Sonia på det alkoholfria rosébubblet Arc-en-Ciel under vår heldag i köket, för jag vill ju absolut inte att hon vimsar till det bland grytorna!

Det låter ljuvligt!!! Mille grazie Malin och trevlig helg!