Amalias fredagsfrågor: Mario Moroni

Många känner nog igen namnet Mario Moroni. Han är sommelier, närmare bestämt chefssommelier för Pontus Group samt delägare i ypperliga Pontus in the Air på Arlanda terminal 5. (Gardeniornas favvoställe för utsökt måltid innan avfärd)

Tidigare har han bland annat arbetat som servitör, hovmästare och guldhandlare, samt skrivit om vin i Dagens Industri. Det var så jag fick upp ögonen för denne flamboyante och kunnige sommelier med skön humor. Han bor i Tyresö, ”en fantastiskt trevlig kommun”, med fru, dotter samt hunden Soda. Föga förvånande är hans intressen mat, teater, vin, opera och kläder. Hans motto är ”Kaos bor granne med Gud”.

Hej Mario, vilken dryck bjuder du…


1. …dina svärföräldrar på?

– Mina svärföräldrar är typ de skönaste och mest ödmjuka människor jag känner, därför är det extra roligt att dricka gott med dom. Jag vet inte varför, men det blir ofta röda viner från Toscana eller Bordeaux. En favorit är Magari från familjen Gaja’s egendom Ca’marcanda i Bolgheri. De utsätts även ett par gånger per för min slarvigt hantverksmässigt hemgjorda cider som fått jäsa i min källare.

2. …din älskade?
– Min fantastiska fru Lisa får på sommaren en iskall lageröl på burk. Hon tycker glasflaskor är tunga och jobbigare att återvinna, så jag har alltid ett urval av bra burköl hemma. Melleruds Paradpilsner uppskattas extra då den är ekologisk. Det blir ibland en skvätt rödvin till maten, kryddiga och komplexa viner från södra Rhône uppskattas. Till vardags blir det en Chapoutier Côte du Rhône Belleruche och har jag missat ett föräldramöte får det bli en Châteauneuf-du-Pape.

3. …din chef?
– Pontus och jag gör aldrig något halvdant tillsammans, så det blir alltid hela paketet. Var ska man börja? Jo, med champagne såklart! Viner från huset Billecart-Salmon får båda våra hjärtan att slå lite snabbare, då vi har mycket kära minnen från våra besök på egendomen genom åren. Cuvée Nicolas Francois 2002 är en favorit.

Andra favoriter är Henriot Blanc de Blancs och Pol Roger Cuvée Winston Churchill. Om vi äter fisk blir det valfri chardonnay från Kistler eller Bourgogne Chassagne Montrachet Marquis de Laguiche och om det grillas hamburgare blir det Kalifornien Cabernet eller Syrah. Det ska vara storslaget och med tydlig struktur. Cardinale, SQN ligger nära till hands.

4. …dig själv?
– Jag är oförskämt duktig på att bjuda mig själv på gott vin. Jag unnar mig att dricka det jag vill och jag är mycket osentimental när det gäller att spara godbitar och dyrgripar.
Det behöver inte alltid betyda att jag dricker viner som kostar lika mycket som en tvättmaskin men ibland händer det.

Ett vin jag fullkomligt älskar och som jag kan öppna om alla är bortresta och ingen kan komma över är Toscanas juvel,  Le Pergole Torte. Vinet är förföriskt och samtidigt lite av enigma och jag dricker det alltid under andakt. Ser jag en flaska så köper jag ALLTID, så behöver jag inte skämmas när jag sen unnar mig en.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Om jag kunde återuppliva W.A. Mozart skulle jag vilja att han spelade för mig, då lite lagom berusad på champagne och tysk riesling från Rheingau. Det hade varit något jag tror att jag skulle kunna bjuda in alla ovanstående till. Det skulle kunna bli en mycket trevlig tillställning.

Det låter fantastiskt, tack Mario och trevlig helg!