Amalias fredagsfrågor: Mats Claësson

Många av er känner säkert igen honom från folkofolks onlineprovningar då han är Altias dryckesexpert numero uno! Både Gardenia Carlos och jag har gästat honom i studion och det är alltid en fest i hans sällskap.

Möt supersympatiske och galet kunnige Mats Claësson!

Hallo bäste Mats, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Min mamma bjuder jag gärna på en halvtorr Riesling, och då är det ingen tvekan om att jag vänder mig mot Tyskland. Kanske en fräsch Mosel eller varför inte en Rheingau Kabinett från Robert Weil. Pappa bjuder jag på ett gott kaffe från vårt lokala kafferosteri i Tyresö, Koppar. Pappa har druckit mer än nog vin under sin livstid så det goda kaffet får bli en skål där vi firar att han varit nykter mer än 10 år nu. Vi som jobbar med ädla drycker får inte glömma att det även finns en mörk sida med alkoholen och att vi aktivt bör arbeta under devisen att lära människor att dricka mindre fast bättre.

2. …din älskade?
– Vad det gäller min älskade behöver jag inte ens tänka efter. Det blir en riktigt bra Pinot Noir. När jag för 7 år sedan träffade Marita på golfbanan så var hon mer än en novis vad det gäller vin. Hon sa direkt att hon inte kommer känna någon skillnad på dyrt eller billigt vin. Nåväl sa jag, vi får väl se.

Naturligtvis tog det inte så många månader förrän hon hade bestämda åsikter och skickade ut buteljer på restaurang som var korkdefekta. En dag öppnade jag en halvflaska Pinot Noir från en topproducent i Rheingau och efter att hon hade doftat och smakat ställde hon bort glaset på andra sidan bordet. Jag undrade bekymrat om något var fel, och här har ni hennes svar: ”Det är för bra för att vara sant. Som en förälskelse när man svävar på rosa moln. Jag ställer bort glaset och återvänder senare för att se om det verkligen kan vara för bra för att vara sant.” Så mitt val blir en tysk Pinot eller kanske en från Nya Zeeland. Både jag och hon är väldigt förtjusta i Nya Zeeland som resmål, så det känns rätt. Varför inte Dog Point Pinot Noir 2015.

3. …din chef? 
– Vad det gäller chefen så har hon ett ganska stort vinintresse, men som hon kanske inte hinner odla så mycket som hon skulle vilja. Jag skulle presentera en rad olika viner från mer ovanliga druvor och områden med en ambition att väcka en ännu mer glödande passion. Men i slutändan är hon ju ändå chefen så det är ju hon som får betala.

4. …dig själv? 
– Till mig själv öppnar jag en riktig bra Champagne när jag sitter på sommarstället och ser solen gå ner över Vänern. En liten stuga några meter från stranden helt utan bekvämligheter och el. Där finner jag en inre frid och ett gott sällskap är utan tvekan en sprudlande Champagne.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Hmm intressant fråga! Men jag förmodar att jag är helt fri i tanken och även kan bjuda in bortgångna människor. I så fall blir det Cornelis Vreeswijk. Språket är ju en viktig del av mitt yrke och jag skulle gärna träffa Cornelis som trots att svenskan inte ens vars hans modersmål använda orden på ett så genialiskt sätt.

Det behövs nog ett par tre flaskor vin, då vi skulle diskutera livet, kärleken och sjunga tillsammans hela natten. Jag skulle berätta att mina två döttrar är döpta efter kvinnor i hans visor och min förstfödda alltid dansades till sömns med utvalda visor ur hans breda repertoar. Vilket vin jag väljer är inte så viktigt. Självklart ska det vara gott. Men i det här fallet har vinet en undanskymd roll. Här är det mötet, gästen, samtalet och umgänget som har huvudrollen.

Jag skulle även berätta att jag gärna använder sista versen ur hans visa ”Grimasch om morgonen”. Den handlar ju om lyckan, men att jag väljer att tolka den direkt ur ett vinperspektiv. Med budskapet att högklassiga viner ska behandlas med respekt. Det vill säga att man verkligen ska tänka till vad det gäller tillfälle, sällskap och eventuell mat därtill.

”Stig upp ur sängen Ann-Katarin
och lyssna på något viktigt
Det finns ett särskilt slags ädelt vin
som man bör njuta försiktigt
För om man dricker det utan sans
förlorar det sin forna glans
och du får kvar en tomflaska
och bittra tårar och aska”

Magnifika och kloka svar Mats, hatten av!!! Stort tack för att du var med och trevlig helg!