Amalias fredagsfrågor: Mats Ryd

Han är mannen med både koll och kunskap. Han gör podden ”Edward Bloms smörgårdsbord” tillsammans med Edward Blom och har varit adept åt landets vinkejsare Carl-Jan Granqvist. Dessutom driver han Kitchen PR. Möt gastrogentlemannen Mats Ryd!

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Mina föräldrar bor på andra sidan av Sverige så vi ses tyvärr alltför sällan. Därför är alla stunder tillsammans är värda att firas vilket givetvis innebär champagne. Jag korkar gärna upp en flaska Louis Roederer Brut till en burk Carelian caviar på smörstekt brioche. Det kan även bli en hutt Purity vodka när vi ändå är igång. Då jag besöker föräldrarna på västkusten beställer de alltid levande burfångade havskräftor från den lokala fiskaren. De kokas hastigt i rejält saltat vatten med krondill och får sedan ligga till sig i lagen innan de äts med hemslagen majo, citron och nybakat levain. Då öppnar jag gärna en trevlig flaska Sancerre eller Pouilly-Fumé.

 2. …din älskade?
– Just nu får hon inte dricka under nio månader så det får bli en flaska alkoholfri Oddbird by Richard Juhlin Blanc de Blanc. När det väl är dags igen ska vi fira med en hel piggvar med smör, kapris och pepparrot som sköljs ner med trevlig chardonnay så som Penfolds 311 Tumbarumba och Olivier Leflaive Bourgogne Blanc Les Sétilles.

3. …din chef?
– Oj, det var nog över 15 år sedan jag hade en chef, men honom skulle jag gärna bjuda på en välgjord nebbiolo från Valtellina. Det blir nog Rupestre Sassella som serveras till en höstig risotto med svarttryffel. Middagen avslutas med ett stort glas fulgrappa.

4. …dig själv?
– En Campari soda är ju aldrig fel oavsett tid på dygnet. Till lunchen dricker jag annars en mellanöl tillsammans med lätt kyld Aalborg Taffel akvavit. På kvällen blir det rött vin från norra Rhônedalen där en flaska Thierry Allemand Cornas Reynard står högt upp på listan.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag skulle vilja bjuda professorn Johan Giesecke på en klassisk viltmiddag med rådjurssadel, hasselbackspotatis, trattkantarellsås samt cognacsmarinerade rönnbär. Till det dricker vi säkra kort så som La Rioja Alta Gran Reserva 904 och Mas La Plana. Jag tror att det kan bli en intressant middagskonversation med Johan, om inte annat kan man ju alltid få sig en rejäl uppläxning.

Det låter både gott (fulgrappa!!!) och intressant, tusen tack Mats och trevlig helg!