Amalias fredagsfrågor: Maxjenny Forslund

Kreativt geni och designer som klätt såväl Madonna som kungligheter och fashionistas av rang. Samt en hel massa vanliga människor som älskar hennes magiska plagg. Idag svarar Maxjenny Forslund på fredagsfrågorna!

Hej Maxjenny, vad bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– En Mouton Rothschild! Min plastpappa är VD (för mammas företag) och har alltid trejdat med vin, köpt, sålt, druckit en hel del. Han har haft/samlat hela årgångar av Mouton Rothschild (sålt av peu a peu nu) så jag har druckit det mesta-68:or, 75:or, -99:or ja you name it. (Vet inte helt om årtalen är korrekta men ja du fattar!)

– Det fina i kråksången är att han ibland tog upp en flaska en vanlig tisdag just för att ett nyslaktat lamm var på menyn eller liknande. Det tycker jag är fint, att man inte behöver vänta till något stort händer eller till helgen utan att kunna njuta av ett fantastiskt vin en heeelt vanlig kväll! Ingemar, som han heter, är väldigt generös och har naturligtvis haft en stor vinkällare så lite har jag lärt mig.

– När jag var yngre och gick i gymnasiet var de enda vinerna jag kunde namnge: Chateau d’Yquem, Mouton Rothschild och Chateau Petrus, lite visste jag att de var de finaste då. Jag visste inte bättre men det var det Ingo hade i sin vinkällare, ha ha ha!

2. …din älskade?
– Något italienskt, naturvin från Abbruzzzo eller en Cos d’Estournel. Min älskade tycker om röda viner, är nyfiken och tycker om italienska viner. Botaniserar mycket, har själv haft stor seriös vinimport och varit med om det mesta, allt från galna middagar på vinslott till riesling rakt igenom på köttmiddagar. Han vet vad jag tycker om och servar mig med nya spännande smaker.

3. …din chef?  
– Franskt naturvin helst inköpt från Rosforth & Rosforth. Naturvin är inte enkelt att tycka om tycker jag. Alla mina naturviner jag tyckt om är i den dyra änden och så kan man ju inte ha det hela tiden, det går ju bara inte. Men, med det sagt, så litar jag på mycket som kommer från just Rosforth & Rosforth, som vi för övrigt känner, då kanske allt smakar bättre?

– I Köpenhamn har vi cykelavstånd till bron där Rosforth & Rosforth huserar. Kända vinimportörer av naturviner, högt och lågt, också för att de servar superrestaurangerna med vin, allt från Noma till obskyra krogar. De har vinprovningar varje lördag och har kontakt med många spännande underbarat knasiga vinbönder, flera som kommer inseglande med sina vinleveranser direkt till kajen, dä´ru! Killarna är verkligen sköna original och det är ett läckert ställe, man känner att man är nån annanstans, typ i något garage i Frankrike, men näppe, vi är under Knippels bro i Köpenhamn. Älskar det!

4. …dig själv?
– Cremant de Bourgogne helt klart!! Eller alla Cremanter. Jag ääälskar bubblor!  ️
Jag är en enkel tjej och inte särskilt dyr i drift. Jag är med andra ord en bra investering! Och jag älskar crémant. Jag tycker det är överlägset bäst i alla sammanhang och jag anser inte den skall vara iskall, aningen kallare än rummet du står i, där är den som bäst, alla smaker träder fram. Men, jag har den inte till maten. Nej nej. Där övergår vi till en frisk riesling.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag vill bjuda Bea Åkerlund, svenska stylisten verksam i USA på härlig crémant och därtil laxtartar/ ceviche/vilken tartar som helst av något slag! Jag vill höra henne berätta om alla fantastiska projekt och alla galna grejjer som både blivit succé som helt helt fel, jag skulle äääälska det!

Wow, det låter onekligen som en drömmiddag! Tack Maxjenny, ha en suverän helg!

Maxjenny Forslund är aktuell med utställningen ”The Queen of Prints – maxjenny!” på Drottningholms Slottsteater i höst. Utställningen innehåller en kollektion med printade motiv från teaterns dekorer, miljö och inredning. Kreationerna ställs ut på teatern i september, fri entré.