Amalias fredagsfrågor: Nadja Karlsson

Nadja är inte bara en fantastiskt, superkunnig dryckesüberexpert och provningsledare extraordinaire utan också en av de härligaste och mest intressanta personer jag haft förmånen att lära känna. 2014 blev hon framröstad till ”Årets dryckesprofil” av magasinet ”Allt om vin”. 

En dryckesprovning i Nadjas regi på Spritmuseum är en upplevelse och ett måste för den som är intresserad av vad den har i glaset. Missa inte ”Provning med Kapten Haddock” den 25 januari. 

God fortsättning på året madame Karlsson, vilken dryck bjuder du

1) …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Oj, mina svärföräldrar är så länge sedan så det är preskriberat. Mamma diggar inte så mycket vin längre, sist hon provade något var en värstingchampagne (men först när hon hörde priset) med en ytterst tveksam min som recension, samt något stönande ”….det var suurt…”. En intressant champagne (får aldrig vara densamma som föregående år) skall alltid enligt familjetraditionen knäckas under ”Kalle Anka” på julafton.

2) …din älskade?
– Oj också svårt, har egentligen aldrig haft någon älskade som diggat dryck sådär.

Min sista partner drack too much så det var ingen njutning dricka tillsammans, men vi kunde njuta otroligt av de olika varianterna av ekfatslagrade julmustarna som finns. 

Ett av de verkligt positiva minnen av mitt enda äktenskap var att min dåvarande hade en stor förkärlek till så kallad rauchbier, rököl. Numera skulle jag inte vara så ytlig att jag skulle välja partner efter dryckers intresse, men tänk om man kunde dela en sådan passion…(ser drömmande ut).   

3) …din chef?
– Oj det finns flera chefer, hmm känsligt, chefens uppgift är ju inte ha god smak på drycker utan mer god smak av valet på medarbetare. Oftast anställs jag för min ständiga nyfikenhet på nya smaker. Så jag skulle bjuda på nya, gärna nygamla smaker.

4) …dig själv?
– Hemma i soffan smaskas det ofta på olika typer av syrliga öler, olika varianter, gärna i svagare form. Alkoholen har tyvärr blivit något tungt för mig, så jag njuter extremt av första glaset vin, sedan kanske andra, men sedan räcker det. Så jag bara älskar nya trenden med vinbarer med massor av olika vin på glas, som exploderat i Stockholm.

5) …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Hmm en drömgäst! Kanske en kollega till mig som jag diggar, det finns flera bra kolleger som blivit vänner. Till exempel Amalia Gonzalez Stöckel, med henne vill jag dela en riesling från Bio Bio. Är den bra, vilket den kommer att vara, då blunder vi och njuter av att vi lever!

OM vi ska Nadja!!! Tack!