Amalias fredagsfrågor: Niclas Tuomela

Vår eminente gäst i senaste poddavsnittet är onekligen en del svensk kroghistoria, och bra mycket mer än så. Under hans ledning  på Vinsmart har tusentals kunnat ta del av kunskap och inspiration kring mat och vin. Nu till jul kommer han tillsammans med sonen Anton att laga mat till folk som har det svårt på Värmdö. Möt mannen med lika stort hjärta som personlighet, Niclas Tuomela!

Hallo Nicke, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Då båda mina föräldrar inte finns i livet så bjuder jag min svärmor Åsa som är en viljestark och levnadsglad person, hon gillar det mesta i vin väg men det ska vara smakrikt och gott så det blir ett glas champagne men som måste efterföljas av ett glas rött av fylligare slag. Det har alltid varit succé när jag bjudit på Pol Roger vintage rosé för att sedan växla över till en cabernet sauvignon från Napa Valley och då får det bli Philip Togni.

2. …din älskade? 
– Jag minns när jag och min fru Lena drack 1985 Sassicaia första gången för ca 20 år sedan, sedan dess har det varit hennes absoluta favorit, tyvärr äger jag inga 85:or längre men tack och lov så går även yngre årgångar bra. Jag skulle duka upp vackert i vårt orangeri och grilla en bit Wagyu med lite goda tillbehör och servera en 1999 Sassicaia!

3. …din chef? 
– Det är ett tag sedan jag hade någon chef, men de jag haft har alla varit väldigt förtjusta i både vit och röd Bourgogne. När det har varit tuffa situationer eller svåra tider det är då vi öppnat det bästa vinerna så beroende på vad vi haft på tallriken så en flaska 1999 Perrot-Minot Mazoyeres Chambertin eller 2015 Domaine Leflaive  Batard-Montrachet hade det nog blivit och därför så har svåra tider ej känts så tunga…

4. …dig själv? 
– De första 15 åren i min karriär som sommelier så drack man sällan dåliga viner och blev lite fartblind, det är absolut inget jag ångrar men då var det ett ständigt jagande på att hitta den ultimata vinupplevelsen så man hann sällan verkligen njuta av vinerna.
Idag har jag mer distans till vinet och vad jag dricker men det innebär inte att jag uppskattar vin mindre idag snarare tvärtom men jag kan hitta njutningen i enklare vin. Njutning tror jag kommer när du är till freds med dig själv, hittat balansen och din identitet att uppskatta saker för att just du gillar dem och inte för att andra säger det är bra.

Jag har alltid gillat Bordeaux eller viner i samma stil, kanske var det därför jag blev förälskad i Penfolds och jobbade för dem under 7 år, hade jag fått frågan för ett år sedan hade jag svarat en 15 år lagrad BIN 389 men just nu är jag inne på Bordeaux så denna gillar jag och jag tycker den över levererar för sitt pris, 2016 Clos Puy Arnaud ”Grand Vin”, Côtes de Castillion.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Om David Bowie hade varit i livet fortfarande så hade han fått den inbjudan ända sedan första gången jag lyssnade på honom har jag varit trollbunden. En av mina första LP skivor jag fick var ”Aladdin Sane” som jag fick i julklapp när jag var 7 år sedan dess har han varit min stora idol.
I över 40 år har hans musik funnits i min närvaro och jag älskar hans sätt att både jobba med olika stilar men förena dem med sin röst och personlighet.

Jag skulle stekt lite gula kantareller med kalvbräss på en smörgås och öppnat det godaste vin jag provat vilket skulle fått bli en 1985 Henri Jayer ”Cros Parantoux” serverad ute på en kobbe i ytterskärgården i riktiga glas med fötterna dinglandes i vattnet. Min gäst lever tyvärr inte och jag har ingen av denna flaska kvar men ibland är det härligt att få drömma sig bort… då varje klunk vin, bit mat du äter eller låt du lyssnar på är en investering i din minnesbank så är även att drömma!

Underbart!!! Stort tack bäste Niclas, trevlig helg och God jul!!!

Följ Niclas på Instagram: @vinsmart_mat_av_nicke

Nyfiken på mer om Niclas äventyr i Australien? Lyssna på vårt senaste avsnitt!