Amalias fredagsfrågor: Olga Collantes

Som ni vet kära vänner, så älskar Dos Gardenias att hänga med passionerade och driftiga sommelierstjärnor. Förra veckan presenterade vi en och nu är det dags för nästa att äntra scenen, denna gång en kvinna som, precis som Gardenia Amalia, har sina rötter i Chile.
Möt livsbejakande entreprenören/djn/sommelieren Olga Collantes!

Hola amiga, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Mina föräldrar bjuder jag på chilenskt vin och Pisco Sour så klart!
Vi börjar med lite Pisco Sour som fördrink och sen går vi över till en flaska Finca Negra, Cabernet Sauvignon som passar klockrent till ”el asado” grillen (massa, massa kött!!) med tillbehör; pebre, papas con mayo, etc. Men jag tar nog även fram en flaska Garage Wine, The Southsayers Ferment, Cinsault. Eller Roberto Henriquez som gör fantastiska viner på druvan país, vinrankor som har många år på nacken då druvan har funnits i över 500 år i Chile.

2. …din älskade?
– Min älskade…ooooh, bubbel för hela slanten!!! En eller flera Blanc de blancs, Grand Cru eller Premier Cru gärna med några år på nacken…allt för att imponera lite extra, hehe.

3. …din chef?
– Min chef, hmm, hon känns som en roséperson. Då blir det en (eller flera flaskor) Chateau d’Esclans Whispering Angel Rosé. En blandning av grenache, rolle, cinsault, syrah och tibouren. Passar bra när vi ska löneförhandla, hahaha!

4. …dig själv?
– Jag älskar Bourgogneviner och om vi nu ska leka lite med tanken så skulle jag bjuda mig själv på en flaska Romanée- Conti, vinet finns nämligen med på min to drink list! Och du får gärna vara med och dela flaskan med mig!
Får jag inte tag i en sån flaska så funkar även en flaska Musigny. Men om vi ska vara mer realistiska så blir det nog en flaska Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Pablo Neruda erhöll Nobelpriset i litteratur 1971, något som var kontroversiellt på grund av hans politiska aktivitet. Gabriel García Márquez kallade honom för ”den störste av 1900-talets poeter på alla språk”. Så jag bjuder den störste på en flaska Don Melchor men vi tar även fram en fancy Bordeaux och vi avslutar kvällen med en romprovning, vi får komma ihåg att poeter från den tiden var rätt bra på att dricka, haha!

Han hade fått högläsa ”Oda al vino” (”Ode till vinet”) för mig. Jag älskar hans poesier, hans texter är så visuella och så närvarande på nåt sätt. Förhoppningsvis skriver han något åt mig efter så mycket vin…

Den kvällen hade jag mer än gärna velat vara med på, vilken kombo vi vore, Pablo Neruda och två vinälskande chilenskor, now that is the stuff dreams are made of!!! Tack för att du var med amiga och trevlig helg!