Amalias fredagsfrågor: Pär Strömberg

Han är konstnär, vinkonnässör, musikälskare – möt en modern renässansman med många talanger: Pär Strömberg.

God afton Pär, vilken dryck bjuder du…

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Mina svärföräldrar är vinintresserade så det brukar bli något lite udda och kul från BS eller från Små Partier, kanske också från något vinland de inte är så bekanta med. Sist de var här på middag drack vi ett fantastiskt vin till den norsk/svenska rätten Fårikål. Jag serverade då en riesling som heter Uhlen L från Heymann-Löwenstein som var helt magisk.

Mina föräldrar har aldrig varit intresserade av vin. Pappa gillar snaps och bärs och mamma dricker nästan inte alls alkohol. Jag växte inte upp med vin så att säga. Men, ibland bjuder jag på något gott till middagen när de är här och ofta söker jag då hitta rena och ursprungstypiska viner som jag kan förklara på ett bra vis. Sist var det en Langhe Nebbiolo från Paolo Scavino som båda tyckte mycket om.

2. …din älskade?
– Oh, min kära fru Caroline älskar vin och vi delar alltid en flaska eller flera ihop när det faller oss på. Hennes favoritdruvor har länge varit albariño och nebbiolo, men på senare tid har grenache/garnacha seglat upp på hennes kräsna palett. Tror jag ska bjuda henne på SiurAlta Rouge från Alfredo Arribas i Montsant ikväll, då blir hon glad!

3. …din chef?
– Jag har egentligen ingen chef, förutom mig själv då. Som frilansande och konsultande vinskribent och som konstnär så basar jag oftast över min egen tid och lust. Men, om jag får se Linda Pérez lite som min chefredaktör på Winetable.se så skulle jag gärna bjuda henne på champagne som jag vet att hon älskar.

Även hon är såklart kräsen och har provat nästan allt, men kanske har hon inte provat Eliane Delalot Pléiades Extra Brut. Den senaste årgången bestod av 400 flaskor. Nästa årgång vill jag dela med Linda!

4. …dig själv?
– Jag älskar vin och jag är väldigt öppen och provar så mycket jag bara kan. Det innebär allt i Systembolagets fasta sortiment, från lägsta till högsta pris, från konventionella viner till riktigt funkiga hantverkspannor. Jag är mycket svag för mogen champagne, jag älskar josiga röda och friska syrliga vita samt lite motsträviga orangea viner. Barolo från klassiska producenter via vin från Labet och l’Octavin i Jura till utmanande ynglingar i Swartland. Som stor torsk på Chenin Blanc älskar jag Loire precis som jag gärna provar nya lokala druvor från det gömda och glömda Europa.

Om jag skulle bjuda mig själv på något riktigt gott idag, skulle det bli cidern Lera från svenska Pomologik, rött från No Control eller Julie Balagny, vitt från Dolomiterna, Grawü Grasselli & Würth eller något orange från Gravner eller Radikon… eller vänta, det blir såklart en flaska Organic Anarchy från Aci Urbajs.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Det här segmentet har jag tänkt en del på. Jag har flera stora hjältar inom både konst, litteratur och musik. Många fantasier om ståtliga middagar med helt sjuka viner från DRC och Petrus har svävat förbi mina dagdrömmar. Men, jag tror nog inte att det riktigt är där jag landar.

Det blir istället en svit av Arianna Occhipinti’s contradaviner och Serragghia från Gabrio Bini med min vinguru och käre vän Roger Dorresteijn i Amsterdam. När jag bodde där och jobbade som konstnär bjöd han in mig i vinets magiska värld. Tack vare honom är jag där jag är idag och tack vare honom har jag fått smaka så otroligt mycket gott vin i fantastiska sällskap. Roger är skivbolagsdirektör på skivbolaget Epitaphs europakontor och således en livs levande vinpunkare!

Whooohoooo! Underbara svar, tack Pär, skål och trevlig helg!