Amalias fredagsfrågor: Per-Johan (Pelle) Agorelius

Han är gastroentreprenör, skogs- och fastighetsägare, mannen bakom Husmansbord®, Gastronordic®, Saxhyttegubben®, Blåbär 100%® och sedan 2014 den enda svenska representanten i tävligen Gourmand Awards. Möt Per-Johan (Pelle) Agorelius, en eldsjäl som verkligen brinner för ömsesidig respekt och internationellt samarbete.

Hallo Pelle,  vilken dryck bjuder du…

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Svärmor är uppväxt i självhushåll och lingonskogar, så hon får alltid vår Saxhyttegubbens Lingon 100% Snaps. Svärfar, när han levde, så var skotsk whisky givet. Typ Bells funkade när det begav sig, men just Glenlivet single malt med lite vatten i, det kunde vi njuta vid en bra pratstund.

2. …din älskade?
– Prosecco, Bortomiol Filanda Rosé, när den går att få tag på. Alla bra bubblor är inte champis. Min fru Ewa och jag brukar ha nåt fint bubbel på kylning, det finns alltid en anledning (eller ursäkt) att fira.

3. …din chef?

– Har väl inte direkt någon chef, men högt respekterade samarbetspartners bjuder jag på champagne. Ses man sällan och ska hålla sinnena skärpta och humöret högt. Varför inte prins Harrys favoritchampagne  Gosset, en Grand Rosé Brut.

4. …dig själv?

–  Just nu unnar jag mig en Pinot Gris från Alsace och Domaine Hering, en fin gåva från Strasbourg och departementet i Bas-Rhin. Jag vet inte om den finns på Systembolaget, men det borde den, exklusiv och passar även till kötträtter.

Mitt hjärta klappar för det svenskfranska och jag besökte Alsace i höstas för att vara med och etablera breda samarbeten mellan våra länder. Vi höll bland annat en slags workshop om ”Circular Gastronomy” och diskuterade en mer hållbar framtid för våra egna och andras barn, inte minst inom mat och dryck. Sådant är viktigt på riktigt.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Kronprinsessan Victoria, en underbar professionell person med ett stort varmt hjärta. Jag bjuder henne på vår egen Saxhyttegubbens Blåbär 100% i och med att jag vet att hon gillar den.

Tack Pelle, ha en suverän helg!