Amalias fredagsfrågor: Pia Bendel

Jag hade ynnesten att träffa denna fantastiska kvinna på en middag hos en annan underbar gastrokvinna för några år sedan och har följt henne sedan dess. Hon är megabegåvad skribent och krogprofil och har bland annat varit chefredaktör på Restaurangvärlden, Mat & Vänner och alltommat.se. Möt Pia Bendel!

Hallo Pia, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar på?
– Det skulle vara roligt att överraska dem en vardagskväll (de bor i Dalarna så det händer aldrig, tyvärr) med en välproducerad lager i stilen Brooklyn Lager, som var min inkörsport till att gilla öl på riktigt för cirka 15 år sen, och som jag i och för sig tycker håller än. Det skulle passa till maträtterna de brukar äta i veckorna. Eftersom min familj har finskt påbrå skulle jag vilja hitta en stabil finsk nyhet att bjussa på men det kräver att jag lär mig mer om dagens finska dryckesscen. Planerade att åka över sundet förra sommaren men det kom ett virus i vägen.

2. …din älskade?
– Eftersom han är en allt eller inget-person samt frankofil skulle det antingen bli Domaine de la Patiences (Languedoc-Roussillon) relativt enkla chardonnay som serveras lite för kall från början i en rustik karaff alternativt en bättre årgång Krug eller Cristal-skumpa. Dock skulle jag servera ostron till alla alternativ.

3. …din chef?
– Har precis blivit min egen chef. Den här tiden på året brukar jag dricka alp-nebbiolo. As we speek befinner sig en öppnad flaska Rosso di Valtellina från producenten Sandro Fay i kylen, en smäcker sak. På plats i Bormio, som jag besökt nästan pinsamt många år för slalomåkningens skull, brukar viner från Nino Negri få komplettera maten – dels för att de är lättillgängliga, dels för att jag gillar flera av dem. Vigneto Fracia 2013 har druckits med behag och Sfursat di Valtellina 5 Stelle brukade jag köpa med mig hem förut när jag upplevde det svårare än i dag att få tag på skidåkarviner i Sverige.

4. …dig själv?
– Tycker förstås om mer än nebbiolo, om någon exempelvis har en väl kyld Emiliana Malvasia frizzante 2018 från Lusanti i kylen som den vill dela med mig, skicka ett dm! Gäller dock bara i dag, i morgon är jag förmodligen sugen på något annat.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Fran Lebowitz, och förstår man inte varför är det nästan inte värt att förklara. Några ledtrådar: kvick, bildad och klarsynt författare och New York-ikon. Jag vill prata moral, wellness och samtid med henne. Dock är hon är väldigt sparsam med alkohol – Fran brukar säga att hon drack hela sin livskvot före 19 års ålder, så det komplicerar dryckesvalet. Ett bättre bryggkaffe, kanske. Har ett paket Paiolinho från La Cabra Coffee Roasters hemma, det får följa med i packningen till The Big Apple.

Fran Lebowitz, underbart val av drömgäst! Tack för att du var med Pia och trevlig helg!