Amalias fredagsfrågor: Richard Bengtsson

I höstas hade jag förmånen att få följa med på första etappen av Den Stora Smakresan, en inspirationsresa som Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson gjort fyra år i rad. Första delen av resan gick till Gotland, andra till Österlen och den tredje och avslutande till Berlin, staden där Richard utbildade sig till bryggmästare. 

Resultatet blev den, i mitt tycke, überläckra Mariestads Islagrad Rothpils, som lanserades i veckan, i en begränsad upplaga om 2 500 flaskor. 

Hallo bryggmästare Richard Bengtsson, vilken dryck bjuder du…

1)…dina svärföräldrar eller föräldrar på?
Eftersom mina föräldrar jobbat närmare 80 år (ihop räknat) tillsammans inom bryggeriindustrin så går det bara att bjuda på det alla bästa ölet. I helgen lät jag de smaka på min senaste skapelse, den limiterade Mariestads Rothpils. Mycket uppskattad.

2) …din älskade?
Min älskade fru är född och uppväxt i Tyskland. En kvinna som gillar riktigt besk öl. Jag har alltid Melleruds pilsner hemma för att stilla hennes törst.

3) …din chef?
Det är en svår nöt att knäcka, jag jobbar fortfarande på att få henne att börja dricka öl. Jag tror vi skall börja från början med en stor ölprovning och börjar med Norrlands Guld ljus och så får vi jobba oss upp.

4) …dig själv?
Jag dricker (nästan) bara öl som jag gjort själv, och jag har svårt att välja mellan mina ”barn”. Men det finns vissa öl som betyder mer för mig än andra, till exempel Mariestads Continental där jag skapade receptet till mitt bröllop. Jag gillar välgjorda öl.

5) …en drömgäst på?
– Min drömgäst skulle vara min gamle professor från bryggerihögskolan i Berlin professor Karl Wackerbauer som har betytt så mycket för det hantverk jag bemästrar idag.

Vi har druckit många öl tillsammans men tyvärr gick han bort för några år sedan, hade han funnit med oss idag hade jag även honom bjudit på Mariestads Rothpils, den tror jag han skulle ha gillat eftersom det är min tribut till Berlin som jag har tillbringat 10 år av mitt liv i.

Stort tack för ypperliga tips Richard och trevlig helg!