Amalias fredagsfrågor: Richard Sigray

Först ut i augusti att svara på fredagsfrågorna är supertrevlige och megabegåvade vinskribenten Richard Sigray! Njut av hans välskrivna texter bland annat på winetable.se och whiteguide.com samt instagramkontot @vinparaden – där varvas härliga vintips, intervjuer med vinprofiler, cocktailrecept och emellanåt ett och annat legobygge.

Hallo Richard, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Mina föräldrar är från Ungern så det har oftast varit de som bjudit på vin från det gamla landet alternativt eget vin från min fars damejeanne. I föräldrahemmets trädgård i Järna odlade han nämligen zilga, en seg och köldtålig labruscadruva. Med tiden tog den över hela vår uteplats och pergola. Jag var inte helt förtjust i de torra vinerna men de söta blev riktigt bra. Annars tar jag med en whisky och tänker genast på finska Kyrös utmärkta Malt Rhye Whisky med sin lena balans, kryddighet och toner av honung.

2. …din älskade?
– Nu pratar vi bubbel i alla dess former. Helst ihop med ostron om hon får bestämma. Champagne förstås, men på sistone har det blivit en hel del engelskt mousserande vin som jag tycker går från klarhet till klarhet. Gusbourne, Hambledon och Exton Park är några favoriter. Eller varför inte Jesper Fribergs lysande pet nat Strandäng från Klagshamn i Skåne.

3. …din chef?
– Hon är nyfiken och pratade nyligen uppskattande om ett orangevin. Jag backar givetvis min chef och bjuder på mer i form av viner från orangemästarna Klinec, Serragghia och Princic. Gott.

4. …dig själv?
– Ojoj, i ett parallellt universum har jag fri tillgång till viner från Labet, Ganevat och Gonon. De var det första jag spontant kom att tänka på. Uppenbarligen gillar jag Frankrike och viner från regionerna Jura och norra Rhône. Druvorna savagnin och syrah är ofta en pulshöjare.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag bjuder filmregissören Wes Anderson till Bar Luce i Milano (som han varit med om att designa). Vi spenderar en eftermiddag med att dricka French 75-cocktails, spela Steve Zissou-flipperspelet som bara finns där och diskutera hans kommande film The French Dispatch. Av trailern att döma blir det en högtidsstund för alla oss Wes Anderson-älskare. Sen skriver jag en artikel om vårt möte. Gillar att förena nytta med nöje och tvärtom.

Vilken drömkväll! Tack för att du var med Richard och trevlig helg!