Amalias fredagsfrågor: Stefan Olmås

I år firar han hela 35 år i vin- och spritbranschen! Han är en passionerad dryckesentusiast och matlagare som älskar pinot noir och champagne. Förutom sina många jobb för olika vin- och spritföretag har han drivit den populära matbloggen Olmås Njutbar som av tidsskäl är vilande sedan en tid tillbaka. Möt Stefan Olmås!

Hallo Stefan, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Det får bli svärmor Lisbeth! Hon bor i Värmland så vi ses inte så ofta, speciellt inte i dessa Covid-tider, men hon är annars en väl sedd gäst i vårt hem. Ja, när vi inte hälsar på henne förstås. Lisbeth gillar både mat och dryck av alla de slag, inte minst är hon förtjust i att prova nya saker. Senast hon var på besök lagade jag sukiyaki och då, vill jag minnas, att sake och japansk lager för henne på läppen. Om vi gör sukiyaki nästa gång vi ses, detta är högst sannolikt då det var väldigt populärt senast, så får det bli Daishinsyu Kinmonishiki Sake och iskall Asahi Super Dry. Annars blir det skumpa, kanske ett glas från J. Lassalle Champagne, ett sorgligt okänt champagnehus vars viner jag gärna bjuder på när jag får tag på dem.

2. …din älskade?
– Superenkelt! Det blir riesling! Gärna någon från Bassermann-Jordan eller Müller-Catoir. Ska det vara rött så får det bli en pinot, allra helst från kaliforniska Domaine de la Côte. Hustru Carina brukar säga att det inte behövs några andra druvor är riesling och pinot noir annat än i Champagne. Jag håller kanske inte helt med om det men jag förstår hur hon menar … Men! Hon dricker ju annat också! Om jag verkligen skulle vilja ställa mig in och ligga bra till så gör jag en risotto med vit tryffel, följer upp med en kalvkotlett med en sås på fontina och mera vit tryffel och serverar Dal Forno Valpolicella till. Före maten får hon en White Lady och jag en Sazerac. Man borde dricka cocktails oftare egentligen.

3. …din chef?
– Här måste jag passa på att göra lite reklam för ett av de viner som vi på Concha y Toro producerar, det får man väl? Jag skulle vilja bjuda både min chef och mina övriga kolleger på det kanske bästa vi har på firman, nämligen Don Melchor 2018. Det är visserligen lite tidigt att göra det, den mår nog bra av att få vila i några år, men vinet anses vara ett av de bästa som produceras i Sydamerika och hamnade på plats nummer 12 på James Sucklings lista över världens 100 bästa viner som lanserades under förra året.

4. …dig själv?
– Det finns ju så otroligt mycket gott att dricka så det är svårt att välja! Jag dricker gärna en cocktail, helst en Sazerac eller en Negroni, eller en orökig whisky. När det gäller rödvin är jag mest svag för pinot från Bourgogne eller Kalifornien, Barolo eller varför inte en god Chianti, kanske något från en av favoriterna, Isole e Olena? På vitvinssidan ligger riesling förstås bra till men också gärna en vit bourgogne, eller varför inte något gott från Soave? Garganega är en djupt underskattad druva! Suavia och Pieropan tillhör mina favoritproducenter. Eller en champagne? Eller en god sherry eller madeira? Eller? Äh, jag ger upp. Det får bli en god espresso och en mumsgrappa från Romano Levi, det brukar slinka ner finfint efter middagen.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag skulle gärna tillbringa en kväll i sällskap med världens kanske stilsäkraste man, Bryan Ferry. Han är inte bara en fantastisk artist, han är också brittisk elegans när den är som allra bäst. Jag har hört att han privat är en riktig tråkmåns men det bryr jag mig inte om. Vi skulle diskutera hans karriär, i synnerhet Roxy Musics tidigaste period, och dricka iskalla martinis. Middagen skulle bestå av Cristal Champagne och kaviar, en Pouilly-Fumé från Chateau de Tracy till Sole Meunière och avslutningsvis en sylvass riesling, kanske en St Remigiusberg, från Tesch till osten. Efter det blir det cocktails och musik på vinyl hela natten.

Såååå stylish! Tusen tack herr Olmås och trevlig helg!