Amalias fredagsfrågor: Vladimir ”Valle” Stupar

Han beskriver sig själv som ”en levnadsglad krogräv som gjort det mesta inom branschen, lever på all sparad dricks, dricker viner ur vinkällaren och kollar in Dos Gardenias varje vecka” och andra beskriver honom som en ”passionerad och mycket kunnig vinälskare”.
Möt Vladimir ”Valle” Stupar, som när han inte håller skräddarsydda vinprovningar njuter av livet med familj, plockar svamp, odlar, lagar mat eller bjuder på långa middagar med de perfekta vinerna till.

Hej Valle, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Min mor skulle jag bjuda på vitt vin, då det är det enda hon dricker i vinväg. För att ära hennes ursprung så skulle här bjudas på Serbiskt eller Kroatiskt vin. Galic Chardonnay (70558 på Systembolaget) är en personlig favorit; frisk, fruktig, fatad chardonnay med balans och elegans för en vettig peng.

2. …din älskade?
– Champagne såklart! Clos de Goisses extra brut är husets favorit. Välgjord, kvalitet, snygg och finstämd. Ostar, chark, en dutt anklevermousse tillsammans med Clos de Goisses och kvällen är komplett.

3. …din chef?
– Jag har haft turen att få ha haft många kompetenta chefer. Maria Rogell är den chef som gjort starkast intryck på mig och inspirerat mig mest. Vi skulle dela på en flaska 2008 La londonne E Guigal då det här skulle bli don efter person – klassiskt, taktfullt och svinbra!!

4. …dig själv?
– 2003 Chateau Valandreau. Ett vin jag drack i samband med att jag gick sommelierutbildningen 2012 och som fastnade. Det kommer ett tillfälle och en tid för den flaskan. Konsten är att hitta det tillfället och hänge stunden helt åt vinet. Tillfället kommer att bestå av mig själv, den flaskan, en dramatisk solnedgång och värdig musik i bakgrunden.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför? 
– Om man kunde resa tillbaka i tiden så skulle det bli Anthony Bourdain. Vi skulle gå all in på en kväll med kaviar, ostron och hummer till förrätt. Vi skulle dricka; 1996 Taittinger Comtes de Champagne BdB. Till varmrätt skulle serveras: oxfilé Wellington som skulle sköljas ner med  2012 Paolo Scavino Cannubi Barolo och 2007 Chateau de Saint Cosme Gigondas Le Claux. Dessert skulle bestå av ostar och Moulin Touchais. Kvällen skulle avslutas (för hans skull) på Vegabaren. Där skulle vi hamna tidigt på morgonen med varsin sambalburgare och varsin Bloody Mary till frukost. All in, rock n roll från start till mål!

Det låter magiskt! Salud Valle, stort tack och trevlig helg!!!