Amalias fredagsfrågor: Yamit Viitaoja

Hennes namn betyder ”vatten” och hennes instagramkonto @waterandwines är fyllt med vackra bilder med vin i fokus. Möt vinälskaren och kreativa geniet Yamit Viitaoja, vars vindistriktpussel är underbara måsten för vinnördar (spana in dom här!).

Hallo Yamit, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Jag älskar att bjuda på bättre viner! Gärna något som får kosta en slant. Mest för att jag har märkt att de inte prioriterar vin på samma sätt som vi. Ett BiB vin är ju ”mer” praktiskt när man har gäster… Jag gillar jag att ”dra på” för att de ska få uppleva nytt och oftast har de 101 frågor om vinet. ÄLSKAR.

Mamma gillar en len Bourgogne med ryggrad, pappa föredrar en kraftig Bordeaux som får munnen att torka ut. För mina svärföräldrar som bor i Norrland (och äter mycket älg) försöker jag köpa med mig en bättre Barolo, en klassisk Amarone eller komplex Brunello. De har fina minnen från Italien. My go to wine där är Borgogno, No name om jag inte lyckas hitta något riktigt unikt.

2. …din älskade?
– Haha, denne underbare man! Han dricker det jag köper. I veckan kom jag hem med ”lite” vin från Systembolaget, PK-huset. Då fick jag lära mig att hans favoritgård är Casanova Di Neri (efter fyra år… jag ju borde skämmas!) så svaret blir gott från Montalcino…

3. …din chef?
– Ingen chef, men en fantastisk business partner. Jag gillar att skämma bort henne med goda vita eller röda ståtligheter från Frankrike eftersom hon är fransyska. Oftast blir det en krämig Chardonnay från Bourgogne eller en fin röd Pinot. Men hennes favorit (otippat) var en Rioja,1990, Federico Paternina, Banda Azul som jag plockade hem från Bukowskis.
4. …dig själv?
– Hahaha okej tråkigt val kanske, men hade helt klart pangat på med en Romanée-Conti från 1945, jag skulle såklart delat den med nära och kära ♥️
5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Easy. Hugh Jackman för att han älskar pasta, vin och pussel. Hade bjudit honom på en -86, Mouton Rothschild, fint år, mitt år 😉
Pasta, vin, pussel, ljuvlig skådespelare och Mouton Rotschild – det kan ju inte bli bättre, tack Yamit och trevlig och kärleksfylld helg!!!