Amalias fredagsfrågor: Ylva Kaiser

Som ni säkert räknat ut vid det här laget är jag inte bara intresserad av vin och kultur utan även fotboll! Därför svarar idag en likasinnad vin- och fotbollsintresserad kvinna som är något så coolt som utbildad i biomedicin och disputerad i immunologi och lungmedicin vid Karolinska Institutet, numera medicinsk expert inom inflammation på läkemedelsföretaget Amgen.

Dessutom är hon passionerad skidåkare, före detta tennisspelare på nationell elitnivå och allmän idrottsnörd med stort vin- och matintresse, samt läser nästintill patologiskt mycket böcker. Och har träffat Luka Modrić!!! Möt Ylva Kaiser!

Hallo Ylva, vad bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Mina föräldrar är lagom vinintresserade (om än inte fullt så nördiga som jag) men ganska osnobbiga, så jag skulle välja något som är ganska klassiskt i stilen men gärna med en twist – till exempel en typisk ”gamla världen-druva” fast från nya världen, som Barbera från Oregon eller Nebbiolo från Australien. Alternativt vin från små och mindre kända regioner, gärna där vi tidigare semestrat, som Carricante från Etna eller Cannonau från Sardinien.

Det riktigt stora vinintresset tycks annars ha hoppat över några generationer, men livsnjutarna är desto fler – pappas morbror hade nära kontakter på fina gårdar i Chablis och mammas morfar odlade vin för husbruk nära ungerska gränsen.

2. …din älskade?– Det är ju alltid något visst med champagne? Viss beslutsångest när det gäller sort, men Legras & Haas Blanc de Blancs, Perrier-Jouëts Belle Epoque, eller Jacques Selosse Initial Blanc de Blancs känns som starka favoritkandidater. Eller en Krug från det eminenta året 1988, få saker är väl så mycket romantik i en flaska!

3. …din chef?
– Min chef är en driven och mycket kompetent kvinna med många järn i elden inom medicin och forskning, och därtill ett tillika rödhårigt yrväder (kanske därför vi kommer så bra överens). Jag skulle välja något relativt kraftfullt med mycket smak, gärna kryddigt och piggt, kanske till och med lite funky. Tänker spontant en Syrah från Timo Mayer i Australien, Bandol eller en modern Chinon. Eller varför inte en ungrare?

4. …dig själv?
– Jag har många svagheter när det gäller vin, men den största av dem är ändå Kistler. En flaska väl kyld Chardonnay från något av deras elva vingårdslägen i norra Kalifornien, att bara njuta i solen – det känns som att det var detta vin som inspirerade begreppet ”wine is sunlight held together by water”. Sedan vet man ju att sannolikheten är stor att det också slinker ner en minst lika eminent Pinot Noir från Kistler eller systergården Occidental av bara farten…

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag har länge undrat hur en popkulturell drömcrossover mellan två av mina favoriter i Kents Jocke Berg och författaren Neil Gaiman skulle se ut – man skulle bara vilja ge dem något med ålder, gärna jordigt och murrigt så att det riktigt känns som att man har vandrat ner i en källare (tänk Bourgogne med lenhet, karaktär, komplexitet och många lager) och se vilka kreativa alster som föds.

Såhär i EM-tider – och dagen till ära – skulle jag dock ändå välja en person jag beundrar oerhört mycket, både som idrottare och som människa: Kroatiens lagkapten Luka Modrić.

En lång och framgångsrik karriär som sträckt sig över tre länder till ära skulle jag välja kroatiskt, engelskt och spanskt. Inledningsvis Nyetimber Blanc de Blancs, som är Englands bästa bubbel. Vitt skulle få bli istriska Meneghetti White Pinot Blanc/Chardonnay från VM-året 2018, och det röda Garnacha från Madrid, till exempel Comando G – explosivt, kryddigt, men samtidigt tekniskt elegant, precis som ett väl koordinerat Real-anfall. Modrić fick ju frågor av France Football om sin vinkällare i samband med att han tilldelades Ballon d’Or, så jag känner att vi har lite att prata om där…

DRÖMMEN att få vina med Modrić!!! Jag har tippat honom som skyttekung och hoppas verkligen få se hans magi idag. Tack för att du var med Ylva och trevlig helg!