
Äntligen! Louis Roederer Cristal 2012 släpps i Sverige på Alla Hjärtans Dag
Lagom till årets kärlekshelg släpper det anrika Champagnehuset Louis Roederer sitt flaggskepp Cristal i ny årgång. ”Le grand vin de Champagne” är nu framme vid 2012 och är från och med denna vintage helt biodynamisk.
I många år var Cristal kidnappad av HipHop-maffian. I otaliga musikvideos flödade bubblorna över både fordon och ystra danserskor. Men nu verkar skändningen av vinet ha upphört och musikgenren hoppetihoppat vidare till andra drycker.
Nu undrar vän av ekonomisk ordning varför Cristal är så dyrt. Det enkla svaret är att kvalitet kostar och man får det man betalar för. Druvorna kommer från de äldsta vinstockarna i huset Roederers ägo. Vinstockarna får inte vara yngre än 25-35 år gamla. Många av dessa vinstockar är dessutom över 60 år gamla! Äldre vinstockar ger oftast en mycket lägre skörd. Den stora majoriteten av vinstockarna som används odlas i Grand Cru-vingårdar. En del av gårdarna plöjs fortfarande med häst och plog på traditionellt sätt, dels på grund av den biodynamiska odlingen men också på grund av framkomligheten och logistiken.
Jag hade turen att få dricka årgång 2008 bara några veckor innan 2012-provningen och kunde jämföra dessa. 2012 är ljuvlig med mycket angenäma, blommiga toner på näsan. I smaken hittade jag en massa röda äpplen och lätta citrustoner. Efter ett tag kom den där härliga croissantkänslan som jag bara älskar. Det är ta mig tusan det godaste bubbel jag druckit so far. Visserligen har jag bara druckit Champagne i tjänsten i bara ett år, men det har ändå blivit en hel del, så jag törs nog backa upp mitt påstående. Jag tog tillfället i akt på provningen och tjuvlyssnade på bubbelexperterna, de var eniga, Cristal är redo att drickas redan nu. Så börja köa imorgon på utvalda butiker eller häng på tangenterna på systembolaget.se kl 10.00 den 14/2. Länk nedan:
Louis Roederer Cristal 2012, nr 90234, 2 150 kr/750 ml.
Fun Fact: Tsar Alexander den II var väldigt förtjust i Roederers viner. 1876 beställde han en Champagne som skulle levereras i kristallklara flaskor. Dels av estetiska skäl – för att titta på de fina bubblorna. Men även av säkerhetsskäl, eftersom han ville försäkra sig om att ingen skulle smyga in en bomb i flaskan. Det var nämligen ett populärt sätt att ta diverse dignitärer av daga på den tiden. Som extra säkerhet så såg han till att flaskan fick en plan botten. Inga konstigheter skulle kunna smugglas in i de vanliga flaskornas utbuktning.
Fun Fact 2: Det tjusiga orange cellofanomslaget som omger flaskan är inte bara vacker att titta på, det skyddar nämligen vinet från solens skadliga UV-strålar.