Äntligen! Säsong fyra av The Crown och drottningens favoriter

Gläds anglofiler och rojalister! Imorgon söndag är det säsongspremiären av påkostade Netflixsuccén ”The Crown”.  Och den kunde inte kommit lägligare, detta är precis vad iallafall vi Gardenior behöver i höstrusk och rådande pandemi, utöver en mjuk filt och något gott att sippa på.

Vad har vi då att vänta oss i den fjärde säsongen av drottningsagan? Förväntningarna är höga, inte minst för att Lady Diana Spencer gör entré. Vi vet alla hur den vackra och sedermera sorgliga sagan slutade, men nu är vi tillbaka i 80-talet när tronföljaren prins Charles träffar kvinnan som kommer fascinera en hel värld.

En annan mäktig och minnesvärd kvinna som kliver in i historien är ”Järnladyn”, Margaret Thatcher, spelad av ingen mindre än Gillian Anderson. Är ni lika gamla som oss minns ni henne säkert från rollen som agent Dana Scully i 90-tals serien X-files. På senare tid har hon bland annat varit med i en annan Netflixsuccé, ”Sex Education”, som sexterapeuten Jean Milburn. Nu axlar hon rollen som en av Storbritanniens mest kända premiärministrar någonsin och jag säger bara håret! Dräkterna!

Vad passar då att ackompanjera all denna drama och visuell prakt med?
Enligt en artikel i Business Insider, som förvisso har ett par år på nacken, brukar Hennes Mäjestät Drottning Elizabeth II alltid avsluta sin dag på ett sätt värdigt just en drottning: med ett glas champagne från någon av de nio hovleverantörerna av drycken; Bollinger, GH Mumm & Cie, Krug, Lanson, Laurent-Perrier, Louis Roederer, Moët&Chandon, Veuve Clicquot och Pol Roger. Och om det är bra nog för världens förmodligen mest kända och beundrade regent, så säger inte vi emot.

Lyckligtvis finns merparten av dessa ljuvliga champagneproducenters huschampagne i piccoloflaskor, både i ”vanlig” stil och rosévarianter, precis lagom mängd att sippa på under ett avsnitt. Och det är tio sådana, så en för varje avsnitt plus valfri favorit i repris. Vi ger er brittiska hovets favoriter, i bokstavsordning:

Bollinger Rosé, nr 7755, 349 kr/375 ml, inte bara Drottningfavorit, även champagnen som världens mest kände spion gärna dricker nuförtiden.
Krug Grande Cuvée, nr 87135, 899 kr/375 ml, dyrt och oerhört exklusivt, men ack så extremt gott! Har du väl smakat kommer du aldrig glömma.
Lanson Rose Label, nr 7495, 249 kr/375 ml, ett av de äldsta champagnehusen, brittisk hovleverantör sedan 1900.
Laurent-Perrier La Cuvée Brut, 249 kr/375 ml, grundat för 208 år sedan av tunnbindaren André-Michel Pierlot.
Louis Roederer Brut Premier, nr 7602, 249 kr/375 ml, från anrika huset Roederer som fortfarande ägs av familjen, idag sjunde generationen.
Moët & Chandon Brut Imperial, nr 7518, 235 kr/375 ml, förmodligen det mest kända champagnehuset, vars drycker serveras såväl i slott som koja och allt däremellan.
Pol Roger Brut Reserve, nr 7549, 255 kr/375 ml, champagnen som serverades på bröllopsmottagningen då Drottning Elizabeth II barnbarn prins Harry av Wales gifte sig med Meghan Markle, 2018.
Veuve Clicquot Brut, nr 7424, 245 kr/375 ml, förmodligen den mest internationellt kända änkan! Aktuell med fantastisk presentförpackning signerad japanska konstnärinnan Yayoi Kusama. 

Cheers och God save the Queen!