Att läsa är att resa, Dos Gardenias tipsar om böcker + drycker

Att sätta sig i soffan, fåtöljen eller bädda ner sig med en riktigt bra bok. Finns det något bättre?
Gardeniorna älskar litteratur och kultur minst lika mycket som vi älskar ädla drycker. Självklart kombinerar vi gärna båda, och delar med oss av de vi finner extra lyckade!

Dos Gardenias myser med….

…klassiker: ”Svindlande höjder”, av Emily Brontë. Megaklassikern som inspirerade Kate Bush att skriva ”Wuthering heights”. Kärlek, drama, gotiska miljöer och spöken i bästa brittiska berättartradition.
Till dessa passar en whisky perfekt såklart. Jag är själv förtjust i whisky med tydliga toner av tjära, som Balvenie, nr 12342, 799 kr/750 ml. Servera rumstempererad med (max) en tredjedel vatten i.

…socialrealistiskt drama: ”Jag for ner till bror” och fortsättningen ”Vi for upp med mor”, av Karin Smirnoff. Det är svårt att inte sugas in och fastna i huvudpersonens tragedier. Trots att det är allt-annat-än-feelgood-böcker, finns en skön, torr, karg humor. Som landskapet i vilket det mesta utspelar sig. Språket får en stående ovation i sig, det är originellt och fantastiskt.
De negativa effekterna av alkoholen beskrivs väldigt väl i boken, vilket är smått avskräckande. Istället föreslår jag ett alkoholfritt alternativ, som trots avsaknad av alkohol är galet smakrikt och gott: Mariestads Strong Ale Alkoholfri, nr 1944, 69 kr/750 ml.

…glädjepiller: ”I full blom, mina betraktelser kring viktiga och oviktiga ting”, av Edward Blom.
Herr Blom är något så ovanligt idag som en intressant kändis. Boken genomsyras av hans fantastiska kunskap, livserfarenhet och goda humör, trots att han också tar upp mer allvarliga ämnen som psykisk ohälsa, ensamhet och mobbing. Det är ren och skär glädje att läsa, dessutom ytterst folkbildande.
Till den ärar jag Edward Blom med en av de mest utsökta rieslingviner jag någonsin smakat, Uhlen L, nr 96151, 289 kr/750 ml. Att vinmakaren som skapat denna delikatess är en tysk bohem med förkärlek för Pablo Neruda, gör det bara än mer passande.