Bodega Garzón – Stora smaker från litet vinland

Denna artikel är producerad i samarbete med Arvid Nordquist AB

Uruguay är ett av Sydamerikas minsta länder. Trots det, är det där man konsumerar mest nötkött i världen och det är också det land som vunnit flest fotbollsmästerskap. Så visst, storleken har betydelse men det är väldigt relativt. 

”De målade fåglarnas land”, vilket är betydelsen av ordet ”uruguay” på ursprungsspråket guaraní, har på senare tid också blivit en spelare att räkna med vad gäller vinproduktion. I poddavsnittet Uruguay del 1, berättar vi hur vinrankan hittade till det lilla landet vid Atlanten och hur vinproduktionen utvecklats. Idag exporterar Uruguay vin till 51 länder, däribland Sverige. Trots det finns inte många viner från Uruguay på Systembolagets hyllor, något som förhoppningsvis ändras då det finns mycket att upptäcka.

Tannat är den blå stjärndruvan i Uruguay. Denna franska druva utvandrade till Sydamerika med baskiska emigranter på 1800-talet och visade sig trivas ypperligt i det svala klimatet samt ge fantastiska viner, fruktiga och mjuka med tydlig syra.

I bräschen för Uruguays nya vinvåg går ett av landets mest moderna vinerier, Garzón, grundad 2016 av argentinske miljardären Alejandro Bulgheroni. Namnet fick vineriet av kommunen den är belägen i, i regionen Maldonado.
Endast två år senare fick vineriet utmärkelsen ”New World Winery of the Year” av nordamerikanska vinmagasinet Wine Enthusiast. Vineriet har också fått hållbarhetsutmärkelsen LEED Silver certification, föga förvånande då det byggdes med fokus på hållbarhet.

Inga detaljer har lämnats åt slumpen, till exempel anlitades argentinske toppkocken Francis Mallman som kreativ chef för vineriets restaurang. Vineriet i sig ligger oerhört naturskönt vid Atlantkusten, nära stranden i det som kallas för Sydamerikas St Tropez: Punta del Este.

Dos Gardenias hade äran att träffa Garzóns vinmakare Germán Bruzzone och exportchef Alexander Griffiths första gången i maj 2019, då de besökte  Sverige. Redan då blev vi mycket förtjusta i de rena, fruktiga vinerna som presenterades och den sommaren drack vi mängder av deras ljuvliga rosévin, som vi verkligen hoppas få se härhemma varje sommar framöver.

Bodegas Garzon

Idag finns det tre viner från Garzón tillgängliga på Systembolaget: 

Garzón Reserva Albariño, nr 2471, 89 kr/750 ml
Albariño är en grön druva som odlas mycket i norra delen av Iberiska halvön. Klimatet där är likt det i Galicien så druvan trivs mycket bra. Vinet är torrt och fruktigt, med härlig krispigt frisk syra. I doft och smak finns eleganta toner av vita blommor och citrusfrukter.

Garzón Tannat de Corte, nr 6455, 99 kr/750 ml
Har man aldrig provat vin på blå druvan tannat är detta perfekt att börja med. Här har tannat fått sällskap av marselan, cabernet franc och petit verdot, och resultatet är en fruktig blend med pigga, örtiga toner. Ett suveränt vin till såväl charkbrickor som vegetariska rätter, gärna med örtiga tillbehör.

Garzón Reserva Tannat 2020, nr 3210, 149 kr/750 ml
Favorittannat! Älskar detta vins kryddiga fruktighet, härliga tanniner och eleganta eftersmak. Här har vi en tannat som legat 6-12 månader på barriquer av fransk ek som inte rostats, samt stora foudres. Det är välbalanserat och härligt på alla sätt, och passar suveränt till vilträtter för höstmys deluxe!

Nyfiken på Bodega Garzón och Uruguay? Lyssna på vårt spännande Uruguay-avsnitt!