Bubbelsäkra nyårsafton redan nu

I ett land med alkoholmonopol är det klokt att ha framförhållning. Särskilt som många av de bättre dryckerna finns i beställningssortimentet.
Så skippa stressen och se till att ha nyårschampagnerna hemma genom att beställa de som bör beställas redan nu. Och bunkra upp med de som finns i fasta sortimentet, för ve och fasa för att stå på Systembolaget och nöja sig med resterna innan stängning den 31 december!
Känns utbudet övermäktigt? Följ vår guide så går det som en dans.

OBS! Kom ihåg att servera bästa drycken tidigt under kvällen, inte vid tolvslaget när smaklökarna förmodligen knappt kan skilja på sodastreamad alkoläsk från ädel mousse (bubblor)!

Om du….

…är nybörjare i champagnevärlden och vill ha kvalitet utan att slänga ut en förmögenhet:
då är  Palmer & Co Brut Reserve, nr 7372, 289 kr/750 ml, ett tryggt kort.
Den består av den klassiska druvtrion chardonnay, pinot noir och pinot meunier och har härligt mogna smaker utan att vara för krävande.

….gärna väljer naturviner och/eller vill ha din champagne så torr som möjligt:
blir du inte besviken på Buteljholmen 1, nr 73547 på Systembolaget, 1 359 kr/3 x 750 ml, en låda med tre läckra odlarchampagner. Alla är i stilen Brut Nature. Det innebär att det inte tillsatts något socker för att göra drycken mjukare. I mitt tycke stramt fruktiga och elegant krispiga champagner med toner av nybakat bröd, gul citrus och fin eftersmak.

…vill överraska dina gäster med en champagne gjord på en udda druva:
väljer du Dangin Cuvée Saint-Cyr Brut, nr 7721301, 425 kr/750 ml.
Druvan i fråga är Pinot Blanc, en av de gamla druvorna i Champagne. Den får dessvärre inte nyplanteras. Idag består mindre än tre procent av den totala druvmängden av just Pinot Blanc. Och när dessa vinrankor dött då är det slut med den.
Pinot Blanc är en mutation av Pinot Noir och en ganska så knepig druva att odla. Champagnen är dock inte det minsta knepig utan frisk, torr och krispig med toner av gröna äpplen, grapefrukt och hasselnötter.

…vill festa som en pompös hiphopstjärna och har en sådan plånbok:
kan Ace of Spades, nr 76079,  kanske vara något! Hela 49 851 kr får man ge för 6000 ml, alltså en så kallad Methuselah-flaska. Den produceras av vinhuset som Jay-Z köpt in sig i och ska vara riktigt bra. Jag har inte provat den, men skulle inte tacka nej till att göra det.
Har du provat? Vad tyckte du?

…föredrar traditionell champagne som aldrig gör någon besviken:
välj då något från anrika champagneproducenten Louis Roederer. Jag skulle lätt ta deras vintage 2012, som består av druvor från det året. Till skillnad från en non vintage (NV) som produceras varje år och alltid ska smaka likadant, finns enbart en begränsad mängd av denna. I de ljuvliga aromerna finns rostat bröd, äppelpaj, marsipan och knäck och moussen (bubblorna) är oerhört läckra.
Louis Roederer, nr 76510, 599 kr/750 ml

…önskar imponera rejält, kanske på en drömdejt eller svärföräldrar:
då bjuder du på Krug. Första gången jag drack denna fullkomligt ljuvliga champagne blev jag verkligen blown away, från de lyxiga dofttonerna till den komplexa eftersmaken som inte liknar något annat.
Krug Grande Cuvée, nr 7494, 1 599 kr/750 ml.
Bonus! Ladda ner Krugappen och skanna in koden på flaskan så får du tillgång till playlists med perfekt musik att njuta av tillsammans med en av världens bästa champagner.

…anser att storleken är allt, väljer du såklart en magnumflaska:
företrädesvis Pierre Peters Cuvée de Réserve, nr 7350, 779 kr/750 ml. Pierre Peters har aldrig gjort mig besviken, snarare tvärtom, med sina toner av mogen frukt, elegant blommighet och läcker mousse.

Att storleken har betydelse stämmer när det kommer till flaskstorlekar, då det är mindre luft och mer vin ju större flaskan är. Luften gör att vinet mognar, så om du får möjlighet att prova samma vin ur vanlig helflaska respektive magnum, tänk extra mycket på hur det doftar och smakar. Dessutom känns större flaskor alltid festligare, och kan vara mer ekonomiskt försvarbara att köpa än två helflaskor.

Photo by JESHOOTS.com from Pexels