Budget med Carlos: 3 trevliga rödpangare för 80 kronor

I vanlig ordning är Januari den fattigaste månaden på året. Är man varken von Krösus eller någon nyrik ”millenial-entrepenör” gäller det att investera sina sista slantar väl. Budgetviner är en enda djungel. För samma peng kan man lika gärna komma hem med en flaska rävgift som med årets Pinotagefynd.

Nedan har ni tre trevliga pangare som kommer att förgylla den mörkaste av januarikvällar. För vad vore livet utan mat och Bacchinektar?!

Artikelnummer och länk till SB på respektive vin finns nedan under varje bild.

Vinistella La Passione Organic 2017 Nr 81603. 13,4% Vol.  79 kr

En ”nästan”-appasimiento från Sicilien av Nero d´avoladruvan. Apassimientometoden innebär i korthet att druvorna handplockas och torkas innan pressningen. Man har i detta vin använt en mindre del torkade druvor i produktionen på liknande sätt som man gör kvalitetsapassimento i Norditalien. Därav namnent Parziale.

Vinet har en  arom av mörka bär med en anstrykning av mandel och viol. En lätt chokladton ger vinet en mjuk framtoning trots att det ska föreställa ett fylligt vin. Det är ju naturligtvis toppen för dem som inte vill ha alltför kraftiga viner. Passar utmärkt till lättare pastarätter, en inte allt för stark charkbricka och naturligtvis till hämtpizzan!

The City Runner Cabarnet Sauvignon 2016 Nr 4996. 13,5% Vol.  79 kr

Lite hipstervarning på vinet med sin ”sköna” etikett med ”tuff” urban bild och ”modern” kerning på typsnittet. Misstänker att denna cabbe är en skrivbordsprodukt för att få till lite streetkredd, långt ifrån det mossiga vintugget. Naturligtvis faller jag pladask för hela konceptet. En riktigt schysst cabernet sauvignon, all the way från sunny California. Kärlek.

Det doftar sol, vanilj och fat med en intensiv smak av solmogen frukt, mörka körsbär, plommon och en antydan av svarta vinbär, följt av en varm kryddighet som värmer. Ett fynd!

Perfekt till pulled pork, lammfärsbullar, en burgare på högrev, ugnsrostad paprika eller en kraftigare charkbricka. Vinet går även bra att inmundiga utan mat. Jag skulle dock rekommendera lite tilltugg, exempelvis de där supergoda parmesanchipsen som finns på Ica.

Café Culture Mocha Pinotage 2017 Nr 2369. 14% Vol. 79 kr

Trevligheter från mitt favvovinland Sydafrika. Pinotage är Sydafrikas ”nationaldruva” och en korsning av Pinot Noir och Cinsault (som heter Hermitage i SA). Druvan är tålig och ger mustiga, fylliga och lite ”skitiga” viner med mycket karaktär. De har oftast en utpräglad doft/smak av kaffe och choklad.

Detta vin är troligtvis skräddarsytt för samma klientel som City Runner, den ”hippa” och moderna storstadsmänniskan. Den skojiga och jazziga etiketten i rätt röd nyans ska föra tankarna till heta och tropiska nätter i Kapstaden med kulinariska njutningar och yster dans. Jomenvisst, jag skriver under på allt eftersom jag upplevt det på plats i några säsonger. För 80 spänn är det rena fyndet! Det är ett av mina favoritviner och ingår i bassortimentet i det Norlénska köket tillsammans med ett annat Pinotagevin, som av ekonomiska skäl inte får vara med på just denna lista. Jag återkommer till det vid ett senare tillfälle.

Jag har testat nya 2017 och eftersom de flesta viner i den lägre prisklassen är regelrätta industriprodukter så skiljer sig inte årgångarna ifrån varann i större omfattning. Vinet har en fyllig och fruktig smak, med toner av mörka körsbär och kryddor. Naturligtvis med den särpräglade smaken och doften av mocca och choklad.

Här gäller det att steppa upp lite i matväg. Vi snackar en mustig viltgryta, ugnsrostade rotfrukter, grillat kött och kraftiga ostar.

Jag återkommer lite senare i veckan med några trevliga vita viner i samma prisklass. Salud!