Budget med Carlos: 3 Trevliga Vitingar För 80 Kronor

Jahapp, då var vi där igen. Dan före lön och börsen skramlar tomt. Det finns dock ingen anledning att avstå från Bacchi-nektar när det finns bra budgetalternativ på Systemet. Förra månaden tipsade jag om 3 billiga rödpangare. Det kan ni läsa om här.

Nedan listar jag 3 vita favoriter som ni kan plocka med er hem efter jobbet. Dessa ingår även i bassortimentet i vårt kök – så hittar ni en favorit kan det vara bra att köpa en låda när lönen kommer.

Artikelnummer och länk till SB på respektive vin finns nedan under varje bild.

Lobita Loca Sauvignon Blanc Verdejo 2017 Nr 6493. 12% Vol.  69 kr

Ojoj. La Lobita Loca gör precis vad det står på etiketten. Hon lever livet, hänger med bad boys och njuter av den varma spanska fartvinden. Bodegas Parra Jimenez har skräddarsytt ett fluffigt VdlT (Vino de La Tierra) som har ansökt om att bli DO (dénominacion de origen). Vilket i fotbollstermer betyder att vinet spelar i Division 1 och kommer snart att få byta upp sig till Superettan. Då får de nog steppa upp och byta till en mer fancy etikett. Fun fact att berätta på nästa fest.

Nog om det! Vinet, som är en blandning av Sauvignon Blanc och den inhemska druvan Verdejo, är fullproppad med fläderdofter, citrus, kiwi och allt annat trevligt. Lobitan har även en hög mineralitet och bra syra (helt enkelt så dansar det i munnen).

Det här är ”no fuzz-no questions asked” sommarvin. Lobitan kommer att packas ner i alla mina picnic-korgar. Fungerar utmärkt med lättare tilltugg, en kyckling eller räksallad, kanske en mild charkbricka eller bara som den är i goda vänners lag. Priset är ett FYND!

Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon 2018 Nr 2234. 13,5% Vol.  79 kr

Trevligheter från mitt favvovinland Sydafrika. Spier, som är en av Sydafrikas mest prisbelönade vingårdar, ger ut viner i alla prisklasser. De har lyckats väldigt bra med Signature-serien som hyllar gårdens grundande år 1692. Dessutom har jag besökt vingården ett antal gånger så den ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Här snackar vi dofter och smaker av citrus, krusbär, melon och passionsfrukt. Dessutom har vinet en lagom fatkaraktär. Blandningen av Sauvignon Blanc med lite Sémillon lämpar sig väl för diverse pastarätter, fisk, skaldjur, sushi, lite trevliga snacks och även som den är. Priset är löjligt lågt för en sådan här produkt. SKYNDA FYNDA!

De Bortoli Gewürztraminer Riesling 2017 Nr 6403. 12,5% Vol.  79 kr

Här var det global love. Ett vin från Australien med Gewürztraminerdruvan som trots sitt supertyska namn även är italiensk. Gränser kommer och går i alpländerna så vi lämnar det därhän. Gewürtztraminer-viner utmärker sig genom sin parfymiga och blommiga doft och fylliga honungs-smak, så de är väldigt lätta att känna igen.

Det är inga nybörjarviner om man inte har koll än på vad man gillar. Man kan lätt bli avskräckt av blommigheten. De Bortolin är dock uppblandad med lite Riesling som tar fram lite mer spetsighet i smaken. jag kommer att ta upp mer om dessa viner lite längre fram, jag är faktiskt mitt i en Gewürztraminer-bubbla för tillfället! 🙂 Så ta INTE fram dem till Mellon och chipsen, då vill man inte dricka vita viner mer och det kommer inte att bero på de saggiga bidragen.

Däremot är Gewürztraminer perfekta för kryddiga asiatiska och indiska rätter. Det mildrar hettan och tar fram smakerna i maten. Så kombon De Bortolin och hämtmat från den lokala Thairestaurangen är to die for! Salud!