Cabba upp! Det är vår! Välkomna ljusets årstid med tre silkeslena rödpangare.

Då var vi där igen, kan cabarnet sauvignon vara världens bästa druva? Om det tvistar de lärde. Däremot är cabben, som den kärleksfullt kallas av vinnördarna, kungen av de blåa druvorna. Den har typiska aromer av svarta vinbär, cederträ, nyklippt gräs och det ALLA vinskribenter över 35 år älskar att skriva och säga: nyvässad blyertspenna! En synnerligen romantiserad doft, som tyvärr inte ligger närmare tillhands för de stackare som råkar vara födda denna sida millenniet. Vinerna lagras ofta på ekfat som ger de mycket angenäma inslagen av vanilj, kaffe och mörk choklad.

Druvan är fransk, vem trodde något annat? Mest används den i Bordeaux och blandas alltid med andra druvsorter, främst merlot och cabernet franc och ibland med malbec. Den odlas i Italien, bland annat i Toscana. I den nya världen odlas den i USA, Australien, Chile, Argentina och givetvis i Sydafrika.

Jag har plockat fram tre prisvärda s.k. ”single varietal” – tjusig vinlingo för endruvsviner  – som ger en liten försmak av denna sköna druva.

Högberga Cabarnet Sauvignon 2016, nr 34026, 199 kr/750 ml. Jomenvisst! Det är inte bara i Solna och Göööööteborg man vinifierar druvor från sina vingårdar ute i Europa. I hjärtat av fiiina Liiidingö jäser godsakerna på Högberga Vinfabrik. Det blir ett längre reportage om dem framöver, så jag sparar den spännande historien till dess.

Druvorna kommer från Toscana där de handplockas under ett dygn. Därefter transporteras druvorna i kylbilar till Lidingö. Två chaufförer turas om att köra den 48 timmar långa resan. Efter vinifieringen lagras vinet i både svenska, franska och ungerska ekfat i ca 12-15 månader.

Det är mycket svarta vinbär och plommon med en lätt kryddig ton. Fin och välbalanserad smak. En riktig pärla, perfekt till kötträtter med krämiga tillbehör. Vinet finns endast på Systembolaget på Lidingö just nu, men kan lätt klickas hem via webben. Det räknas som ”småskalig producent” och kan beställas till alla Systembolag i landet. Gört.

Mimi Cabarnet Sauvignon 2017, nr 95076, 179 kr/750 ml. Denna tjusighet kommer från Amerikatt, närmare bestämt Washington State, en vinregion vida känd bland vinkonnässörerna. I Columbia Valley samsas de ultrahippa-rock’n’roll-spontanjäsnings-vinerierna och de klassiska institutionerna, såsom Chateau Ste Michelle, som med sina många prisbelönta viner är den mest framstående vinegendomen i Washington State.

Vinet är fruktigt med de typiska svarta vinbären i doften. Vi har plommon, ceder och lite mörk choklad och kaffe. Vaniljen är mjuk och ligger som en lätt angenäm ton över hela smakbilden. Så elegant. Jag skulle nog säga att vinet funkar alldeles utmärkt som det är. Självklart är det också en perfekt partner till exempelvis ugnsbakade rotfrukter. Är du karnivor så kommer din grillade lammkotlett att sissla lite extra i grillpannan!

I skrivandes stund är det tyvärr tillfälligt stopp för web-beställningarna för ”tillfälligt sortiment”, men vinet finns i 72 butiker i hela landet, så chansen är stor att det finns i just ditt Systembolag. Håller tummarna för det. Det här är en ”keeper”.

Boschendal 1685 Cabernet Sauvignon 2017, nr 95259, 189 kr/750 ml. En järnnäve i en silkeshandske är det närmaste jag kommer i beskrivningen av detta tjusiga vins nya vintage.

Eftersom jag är ett stort fan av vinhuset, har jag smakat mig igenom en hel del godsaker från deras portfolio genom åren. En väninna i Spanien hade kvar en flaska 2016 som jag tog del av nyligen, pre-corona vill jag tillägga. Med det färskt i minnet blev jag glatt överraskad över den stramare smakbilden i den nya 2017.

Det är mycket frukt, det är mycket fat, det är mycket kryddor och det är mycket alkohol. Dock är vinet välbalanserat och elegant och smakbilden toppas med en spännande rökighet. Det är rena drömmen att matcha den till både ett par mustiga lammkorvar eller en grillad halloumi. Det går bra att dricka vinet just nu, men jag kommer att spara ett par flaskor i vinkällaren, om jag kan hålla mig vill säga.

Vinet släpptes i det tillfälliga sortimentet i fredags (3/4), så tyvärr gäller samma regler som för vinet ovan. Inga web-beställningar i skrivandes stund tyvärr. Däremot kan du hitta det i hela 216 butiker från norr till söder, så chansen är stor att få tag på en flaska eller två innan påsk. Passa på, mycket vin för pengarna. Salud!