Carlos Besöker: Arkona Platz Market – Berlin

Berlin och gamla prylar går hand i hand. Likt pilgrimer på väg till det heliga landet vallfärdar horder av svenska hipsters till Berlins alla flohmarkts. Med stora förhoppningar drömmer de om att hitta sina heliga Graals. Det må vara en sliten gammal jeansjacka – en gång buren av en östtysk fabriksarbetare med hockeyfrilla – eller en Eames-stol i mint condition.

Den mest kända loppmarknaden är den på Mauerpark. Men jag har, tillsammans med min kära väninna och reklamarkollega Caroline, besökt den lite mer fancy loppisen på Arkonaplatz.

Här kan du från arla morgonstund fynda allt från små kopparstick med gamla preussiska kungar till hela Bauhaus-neonskyltar, (då menar jag naturligtvis Bauhausskolan grundad 1919 i Weimar och inte byggjätten som brukar ligga bredvid IKEA). I huvudet har du redan inrett din fiktiva våning på Fiskargatan 9 på Södermalm med allsköns ”conversation pieces”. Naturligvis passar man på att komplettera sin samling av ”ironiska” LP-skivor och gamla filmaffischer.

Efter den ansträngande fantasishoppingen kan det vara på sin plats med lite tyska korvar, naturligtvis nersköljda med en trevlig Riesling. Det kan man göra på Cafe Cup Arkona.

©Foto: Carlos Norlén