Carlos Besöker: Bar Brutal – Barcelona

Äntligen blev det dags för mig att prova den hypade Bar Brutal i Barcelonas hippa El Born-kvarter. Halva hipstervärlden har slagit knut på sig själv och öst baren med alla superlativ i ordboken. Det är Bar Brutal hit och Bar Brutal dit. Allt från fancy foodie-sajter från NY och Berlin till obskyra japanska Tumblersidor. Men what´s the fuzz all about? Ett ”hål i väggen” som bara serverar obskyra naturviner – kan det vara så märkvärdigt? Svar: JA! Det var lätt en av mina topp 5 kulinariska upplevelser de senaste 5-6 åren.

Först måste man ha klart för sig att i vinväg serveras det endast naturviner, nästan runt 300 sorter! Debatten om naturvinernas vara eller icke vara lämnar jag till ett annat inlägg längre fram, jag var ju i Barcelona just av den anledningen eftersom jag besökte Naturvinsmässan. Så vill man dricka annat finns det ett helt gäng hantverksöl på menyn – eller gud förbjude – vatten.

Jag hade turen att ha min fina vän Sofie som resesällskap. Hon är sommelier på en tjusig krog i Stockholm, så jag hade det väldigt förspänt när det kom till själva vinvalen.

Det är viktigt att boka bord i god tid. Minst 2 veckor i förväg. De har ingen onlinebokning, så det är old-school samtal till hovisen som gäller, helst på katalanska, men spanska går bra – engelska om du har tur och en icke-spanjor svarar. De kunniga sommelierna är dock från hela världen så väl på plats är det inga problem att kommunicera på engelska.

Lokalen består av tre delar. Första delen är en bardel och ett jättebord vid ingången som sväljer en hel del folk. Där trängs vinerna från golv till tak. Längre in är det ett större rum med två barer och småbord. Stora fiskar och styckningsscheman pryder väggarna. Längst inne i lokalen trängs maffiga rustika bord, som verkar direkt hämtade ur en katalansk finca någonstans i Terra Alta. Där fick vi naturligtvis våra platser!

Menyn är föredömligt enkel och elegant med ett 10-tal rätter. Det finns även traditionella tapas och charkuterier om man inte känner sig sugen på lammhjärna eller kalvtunga. Vi delade på följande fyra rätter som mättade oss mer en väl.

1. Hjärtmusslor, topinambur (jordärtskocka) och dill.

2. Tonfisktataki, rödbeta och bimi (en korsning mellan broccoli och kailan).

3. Lamm, salvia och apio nabo (katalansk rotselleri).

4. Revben på kalv, brysselkål och koriander.

Nu till vinerna…

Vinlistan är bokstavligen en bibel i läderband med stora vingmuttrar. Det kan kännas övermäktigt och stressande att välja nåt ur den, dessutom är ens basala vinkunskaper inte till större nytta, all bets are off när det gäller naturviner. Då är det så tjusigt att de har en liten lista med viner på glas. Det var rena julafton! Med ett snittpris på mellan 40-60 kr per glas kan man utan problem botanisera hejvilt bland dryckerna. Är man två så kan man smaka av varann. Vi hittade ett gäng som passade finfint med maten. Om ni besöker baren de närmaste veckorna bör nog dessa viner på listan ovan finnas kvar.

4 rätter att dela på och ca 6-7 glas av olika vinsorter gick loss på lite över en tusing för oss båda, så det finns ingen anledning att inte kasta sig över telefonen och boka bord bums inför er nästa Barca-tur. Jag längtar redan till nästa besök. Salud!

Adress:
Carrer de la Princesa, 14, Barcelona
Telefon:
+34 933 19 98 81
Öppettider:
Måndag-Lördag: 19:00–01:30
Söndag: Stängt

 

©Foto: Carlos Norlén