Carlos Besöker: Bukarest

Häromåret var jag en snabbis till Bukarest för en spelning. Jag har som vanligt med dessa gig bara ett par timmar på mig att uppleva den stad jag är i. Det gör oftast inget om det är en välbekant destination, men nu var det min första gång i Rumäniens huvudstad, så det gällde att effektivisera de få timmarna jag var ledig.

Jag hade länge drömt om att få åka till Bukarest. Rumänien fascinerar mig nåt så oerhört. Landet har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och även Österrike-Ungern. Efter en period av kommunistiskt förtryck under diktatorn Ceaucesco – mellan 1965-1989 – följde en hård och turbulent period när landet övergick till demokrati och marknadsekonomi under 90-talet. Nu är Bukarest som vilken annan storstad som helst i EU.

Ovanstående har verkligen satt sin prägel på staden. Det finns allt från turkiska lämningar, överdådiga/anskrämliga kommunistpalats, oerhört vackra Belle Epoque-byggnader och fantastiska ortodoxa kyrkor. Jag sällar mig gladeligen till skaran av hipsters som beskriver staden som det ”nya Berlin” och till Latte-folket som benämner området Centru Vechi (Gamla Stan) som ”Lilla Paris”.  Jag kan säga såhär, skynda fynda, för staden är superhet så det gäller att åka dit innan gentrifieringen slår till! Dessutom så är priserna på det mesta ungefär hälften jämfört med just Paris.

 

Men vad gjorde jag på de drygt 8 timmar jag var ledig på lördagen? Jag körde all in mat och dryck såklart! Eftersom jag bodde mitt i smeten på det väldigt vackra hotellet Casa Capsa nära Lipscani – som gamla stan också heter – så hade jag nära till en massa bra restauranger som mina rumänska DJ-vänner rekommenderade. Det var bara att ge sig ut på äventyr i höstregnet.

 

Första pitstop, en liten öl på The Drunken Lords, som ska vara superhet på kvällarna. Nu var det väldig soft och trevligt mitt på dagen.

 

Pitstop nr 2, ett glas riesling på Les Burgeois, som ska vara en het kulinarisk destination. Menyn såg super ut, hit ska jag gå nästa gång, nån av er kanske hinner före!

 

Vad vore en hip storstad i Europa utan vintage! Du fyndar allt mellan himmel och jord på Antiques & Handmade Market, inhyst i ett gammalt bibliotek. Måste ses!

 

Nu till min pièce de resistance! Ovanstående bilder är från min mindblowing lunch på den vackra restaurangen Caru Cu Bere (betyder ungefär ölvagn eller kärra). INGA ord kan beskriva den upplevelsen. Jag hade tyvärr bara med mig Iphone-kameran så jag kunde tyvärr inte fånga stämningen på bild som jag egentligen ville. Det måste upplevas på plats. Men att avnjuta en 5 rätters balkan/slavisk lunch till tonerna av en orkester och med personalen i vackra dräkter var en upplevelse för livet. Jag fotade i alla fall min mumsiga fläskstuvning i bröd, min öl och mitt rumänska destillat. Denna variant på plommon är den lokala och heter Tzuica på rumänska. Väldigt likt Pálinka, det ungerska destillatet som ni alla vet görs på i princip vilken frukt som helst beroende på tillgång.

 

Mätt och belåten var det så dags att börja ta sig till den hippa stadsdelen Floreasca/Dorobanti för kvällens spelning som var på den coola club/restaurangen Madame Pogany. Naturligvis så provade jag deras burgare och ett par glas Vinul Cavalerului Rezerva Contelui. Det görs på en blandning av Cabernet Sauvignon och den rumänsk-moldaviska druvan Feteasca Negrea, en pre-phylloxera-druva minsann!

 

Spelningen gick galant och det var med tunga steg jag äntrade flyget hem nästa morgon. Men jag hoppas att få åka ner igen till hösten. Salud!

Foto: Carlos Norlén