Carlos besöker: Madrid – Tre trevliga boquerias

I början av sommaren tog jag en liten sväng till Madrid för att spana in lite nya gastronomiska sevärdheter. Det blev en hel del på ett par dar. Jag börjar med att tipsa om ett gäng trevliga boquerias, så återkommer jag här på sajten under hösten med lite annat smått och gott. Håll utkik!

Att jag skrev boqueria var naturligtvis en klickbait. Nuförtiden är det ett vedertaget samlingsnamn för diverse coola matmarknader – eftersom halva världen har varit i Barcelonas boqueria. Men det korrekta spanska namnet är mercado. På svenska säger vi det trevliga ordet saluhall, inte food market som vissa hipsters envisas med.

Flera av Madrids saluhallar har varit en del av stadsbilden sedan dackefejden, eller i alla fall sedan den Första Republikens dagar i slutet på 1800-talet. Eftersom tiderna förändras – spanjorerna hänger mer på diverse Eroskis och Carrefours när det ska införskaffas dagligvaror – så har många av dessa hallar förvandlats till rena gourmetmarknader. Många av dem stoltserar med diverse spännande matstånd och fantastiska vinbarer.

Det finns hur många saluhallar som helst utspridda runtom i staden. Jag hade ca 10-12 stycken på min to do list. Så jag var tvungen att välja ut tre eftersom jag bara var där över helgen. Resten får betas av en efter en under åren som kommer…

 

Mercado de San Miguel

Bredvid Plaza Mayor ligger en av Madrids äldsta saluhallar. Snygg som tusan och tjusigt renoverat med stora glasfönster som står i bjärt kontrast till de stora järnbalkarna som håller upp byggnaden. Eftersom vi snackar prime location mitt i staden, är turisthorderna enorma runt vissa tider. Kom antingen tidigt innan turistlunchen (11-14) eller efter fyra när den spanska lunchen (14-16) är till ända. I vilket fall så är det en mycket trevlig stämning oavsett tidpunkt. Mitt mattips är att beställa in en ración de pulpo gallego på Arzábals matstånd och skölja ner den med ett rejält glas Verdejo – samtidigt som du spanar in folklivet.

 

Mercado de San Ildefonso

Här är det ungt och hippt! I hjärtat av mitt favoritområde Malasaña ligger denna nyrenoverade mercado. Det är rå betong och lite spejsiga neondetaljer, ”industrial chic” helt enkelt. Det som gäller här är street food och naturviner, båda av hög kvalitet. Det mesta av maten kommer från de forna kolonierna, men också en hel del mat från Galicien och Andalusien. Många av de balla – och dyra – restaurangerna runt om i staden har sina stånd här.

Marknaden består av tre våningar. Nedervåningen hyser faktiskt både en välbesökt koreansk och en vietnamesisk street food-restaurang. På andra våningen finns alla matstånd och på tredje våningen finns ännu mer matplatser, så man behöver inte vänta på bord även när det är mycket folk. Som grädde på moset har de en liten ölbar på övervåningen med en hel del att välja mellan. På mellanplanet stoltserar de även med en vinbar som serverar mycket trevliga naturviner från hela Spanien… På glas! Här kan man spendera en eftermiddag utan problem. Hipster-shenanigans när de är som bäst!

 

Mercado de San Antón

I den coola och lite småruffiga stadsdelen Chueca är gentrifieringen i full gång. Dyra boutiquer trängs med veganska digital nomad-caféer. Lyckade medelklass-reklamare i Stutterheimjackor delar trottoar med sorglösa gamänger i slitna gröna militärjackor. Madrids gay community – som har haft kvarteret som sitt långt innan Almodovars första filmer – välkomnar alla.

Mitt i detta mys ligger Mercado de San Antón. Här trängs dyra ostbutiker med exklusiva tapasbarer. Om du inte hittar din speciella jamón Iberico de bellota här, den från glada grisar endast uppfödda på ekologiska ekollon – så hittar du den ingen annanstans. Nedervåningen är en ”vanlig” mataffär som skulle få NKs dito grön av avund. Det är alltså dyrt. Mellanplanet hyser olika matstånd med mat från Spaniens alla hörn. Övervåningen stoltserar med en stor terrass där man kan sippa på en Vermouth och spana in folk. Ledsnar du på allt iberiskt krubb så finns det utmärkt sushi att beställa från barmenyn. Vill du jobba upp lite törst eller hunger så har mercadon även ett konstgalleri. På deras hemsida kan man se aktuella och kommande utställningar.

mercadodesanmiguel.es Plaza de San Miguel

mercadodesanildefonso.com Calle Fuencarral 57

mercadosananton.com Calle de Augusto Figueroa 24

Foto: © carlosnorlen.com