Chocolate y café!!! Njut av varma drycker med eller utan alkohol

I Stockholm råder det sportlov denna vecka. Dock sträcker sig det officiella sportlovet i Sverige mellan den 17e februari och den 8e mars. Oavsett om lovet spenderas i urbana miljöer eller om det är friluftsliv som gäller, är det gott med en värmande dryck efter en aktiv dag. Gärna med kryddighet, som ”kittlar dösskönt i kistan”, för att citera Djugelbokenbjörnen Baloo.

Varm choklad är en klassiker som kan pimpas på alla möjliga sätt och med många typer av sprit. Med en skvätt Cointreau Blood Orange, nr 85901, 269 kr/500 ml, blir det en flytande variant av romerska bågar. Toppa med vispad grädde, riven choklad och/eller apelsinzest. För att förstärka apelsinsmaken i den alkoholfria varianten, riv i apelsinzest när du värmer chokladen.

En annan variant är att spetsa chokladen med en skvätt rom, exempelvis Barceló Gran Añejo, nr 578, 259 kr/700 ml, vilket ger drycken en fylligare, djupare smak. Rom och choklad går som hand i handske, och delar även mycket historia. Mer om just det går att läsa i den utmärkta boken Rom och Choklad, av kakaokonnässören och odlaren Duane Dove (han drev krogen Sjögräs under många år, med största sortimentet av rom i Stockholm) och mästersommelierskan Ia Orre.
Alkoholfri variant: söta chokladen med en skvätt sirap eller vaniljsocker för djupare smak och garnera med riven muskotnöt.

Föredrar du cognac, gör du enkelt en Lumumba; cognac, varm choklad och vispad grädde. En ypperlig cognac att använda till detta är Ile de Ré, nr 86244, 299 kr/700 ml. Den har en liten sälta som bryter av fint mot chokladens fyllighet.
Alkoholfritt: ha i lite, lite havssalt i chokladen för att bryta av, garnera med marshmallows.

Tillhör du de som gillar whisky kan du såklart göra en Irish Coffee, till den passar milda irländska Jameson, nr 498, 299 kr/700 ml. Tänk bara på att ha i socker så att grädden kan flyta på kaffet.

Är du svag för bourbon (amerikansk whisky gjord på minst 51 % majs) och har Maker’s Mark 46, nr 40643, 599 kr/700 ml, (bourbon sötad med sockerrör) hemma kan du istället göra en Kentucky Coffee: värm bourbon och nybryggt kaffe tills det är riktigt hett, klicka på vispad grädde och garnera med riven choklad.
Alkohol- och koffeinfritt: använd koffeinfritt kaffe och riv istället i lite choklad.

Fun fact: När sträckan Europa-USA började trafikeras igen efter andra världskriget, så mellanlandade de tunga flygplanen ofta på Irland för att tanka. Flygplatsens barchef Joe Sheridan tänkte att passagerarna också behövde det och kombinerade irländska traditionen att ha whisky i te med jänkarnas förkärlek till kaffe.


Gardenia Amalia älskar att sitta ute och dricka varma drycker! Den vackra värmetåliga emaljmuggen heter passande nog Tyresta (Amalia växte upp i Haninge, nära just Tyresta) och är tillverkad av Kockums Jernverk för Naturkompaniet.