Cocktails istället för nubbe

Nubbe till den traditionella högtidsmaten är inga konstigheter. Men visste du att nubben till en början konsumerades av medicinska skäl?

Akvavit, som vi ofta dricker som nubbe, är smaksatt sprit, som producerats och konsumerats i Skandinavien sedan 1500-talet. Man visste att ren sprit dödade bakterier och folk var välbekanta med läkeörter, vilket ledde till att man började kombinera sprit och örter för att hitta läkemedel mot digerdöden och andra farsoter.

Då kryddad sprit visade sig vara effektivt för att smälta den tidstypiska salta och feta maten, gjorde man det till en vana att ta en ”nubbe” efter maten. Så småningom blev akvaviten en självklar del av den gastronomiska traditionen vid högtider som påsk, midsommar, kräftskivor och jul.

Fun fact: Enligt EU får en dryck kallas akvavit om huvudkryddan är kummin eller dill. Andra kryddor och örter är tillåtna, men dessa två måste dominera. Alkoholhalten måste vara minst 37,5 %

Om du inte är så förtjust i nubbe men gillar de typiska smakerna, är en akvavitcocktail ett alternativ. En passande akvavit kan vara anrika Åhus nya akvavit med namnet Åhus Akvavit, nr 88301, 269 kr/700 ml. Förutom kummin är den smaksatt med fänkål, rosmarin, citron och pomerans.

Lagom till julen har Åhus Akvavit komponerat fyra cocktails som passar mycket bra ihop med de traditionella smaker vi gillar till jul. Min favorit är helt klart Prescription, den tänker jag svänga ihop och bjuda på efter julaftons middag, lagom till Karl Bertil Jonsson. Vill du ha än mer juliga smaker, prova Akvamust. Vill du ha en touch av äpple, prova Winter Spritz. Och vill du ha något medelhavsinspirerat är Akvavitsangria ett givet val.

Prescription (bilden ovan)
50 ml Åhus Akvavit
10 ml färskpressad ingefära
10 ml honung
25 ml färskpressad citron
10 ml Ginger syrup (färskpressad ingefära och socker) 2 stänk Angostura Bitters

Blanda samtliga ingredienser i en isfylld cocktail-shaker och skaka tills drinken är kall.
Sila upp i ett lågt glas och servera över iskuber.

Akvamust
45 ml Åhus Akvavit Julmust
En pressad citronklyfta

Fyll ett highballglas med is, häll i akvaviten och fyll upp med julmust. Pressa en citronklyfta i och garnera med en skiva apelsin.


Winter Spritz
25 ml Åhus Akvavit
80 ml Halvtorr äppelcider
80 ml Prosecco

Blanda samtliga ingredienser i ett vinglas fyllt med iskuber. Garnera med stjärnanis och rosmarin.

Akvavitsangria
Till 8 personer
32 cl Åhus Akvavit 40 cl glögg
40 cl Ginger Ale

Blanda samtliga ingredienser över is i en skål. Garnera med apelsin och kanel.